Sari la conținut

Diabet: de ce fluctuează nivelul zahărului din sânge dimineața?​ Fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabet: de ce fluctuează nivelul zahărului din sânge dimineața?​ De obicei, începe cu fluctuații minime ale zahărului din sânge, pe care mulți oameni le ignoră.

Dar este important să urmăriți acest lucru, deoarece dacă zahărul din sânge rămâne constant ridicat, poate împinge hemoglobina glicată sau HbA1C la un nivel periculos.

Dar care sunt motivele pentru care se întâmplă această fluctuație? Diabetul se răspândește ca o epidemie. Miliarde de oameni se confruntă zilnic cu această tulburare a stilului de viață și mai multe studii au estimat o incidență mai mare a bolii în următorul deceniu. 

Diabet: Fenomenul Dawn vs. efectul Somogyi

Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitățiii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), prevalenţa afecțiunii diabet zaharat la nivel naţional este de 11,6%, aproximativ 2 milioane de români suferind de această maladie.

  • Fenomenul de zori (dawn) în diabet

Nivelurile de zahăr din sânge de dimineață se modifică frecvent ca urmare a unui număr de variabile. Fenomenul de zori în diabet, în care eliberările hormonale precum cortizolul și hormonul de creștere determină ficatul să elibereze glucoză în sânge dimineața devreme, este un aspect important.

  • Efectul Somogyi

Efectul Somogyi, care apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge scad pe tot parcursul nopții și apoi sunt crescute de hormonii care servesc drept contraregulatori dimineața, este un alt factor, explică experții.

De ce fluctuează nivelul zahărului din sânge dimineața?

  • Cortizolul poate contribui la rezistența la insulină

În plus, cortizolul, care în mod natural atinge vârfurile dimineața devreme, poate contribui la rezistența la insulină, potențial provocând valori mai mari ale zahărului din sânge. Pentru unele persoane, poate exista o întârziere a răspunsului la insulină la mesele consumate în seara precedentă, contribuind și mai mult la creșterea nivelului de zahăr din sânge dimineața.

  • Alți factori

Activitatea fizică peste noapte și momentul administrării medicamentului contribuie, de asemenea, la aceste variații. În plus, deciziile dietetice, în special consumul de alimente bogate în carbohidrați înainte de culcare, ar putea afecta nivelul zahărului din sânge dimineața.

Monitorizarea atentă și o combinație de modificări ale dietei, managementul medicamentelor și sfaturi medicale sunt frecvent utilizate pentru a regla aceste variații.

ATENȚIE!!! Experții în sănătate te sfătuiesc să nu consumi carbohidrați la culcare. Micul dejun luat la timp ajută la menținerea zahărului din sânge la un nivel normal. Experții recomandă, de asemenea, să faci câteva exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos după cină și, de asemenea, sugerează să iei cina devreme seara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel