Sari la conținut

Diabet: Orarul ideal al meselor. CUM să mănânci pentru a gestiona boala

Diabet: Orarul ideal al meselor. CUM să mănânci pentru a gestiona această boală.

Persoanele cu diabet știu cât de importante sunt alegerile dietetice pentru controlul simptomelor și reducerea riscului de boli grave. În timp ce urmărirea aportului de carbohidrați și zahăr este o recomandare comună, un nou studiu sugerează că luarea în considerare a timpului de masă poate contribui, de asemenea, la sănătatea pe termen lung.

Orarul mesei pentru diabet este încă în curs de cercetare și, înainte de a putea fi făcute recomandări specifice, rămâne important ca persoanele cu diabet să se concentreze pe consumul de alimente bogate în nutrienți și pe o combinație echilibrată de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi sănătoase.

Studiu: Orarul ideal al meselor pentru diabetici

Un studiu din martie 2022 publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a investigat dacă timpul de ingerare a alimentelor la trei mese este asociat cu supraviețuirea pe termen lung a persoanelor cu diabet.

Studiul a inclus 4.642 de pacienți diabetici care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție din 2003-2014. Pe baza rezultatelor privind orele de masă și alegerile dietetice, cercetătorii au analizat relația dintre supraviețuirea pacientului și timpul de aport alimentar.

Răspunsurile sondajului au evidențiat unele relații interesante între modul în care nu numai alegerile alimentare, ci și timpul în care aceste alimente sunt consumate joacă un rol în sănătatea pacienților diabetici.

Cercetătorii au descoperit că consumul de:

  • cartofi sau legume cu amidon dimineața,
  • cereale integrale după-amiaza
  • și legume închise la culoare și lapte seara

a fost asociat cu o supraviețuire mai bună pe termen lung la persoanele cu diabet.

  • Ei au remarcat, de asemenea, că un consum mai mic de carne procesată seara a avut efecte benefice.

Factori importanți în gestionarea diabetului

Potrivit draxe.com, rezultatele acestui sondaj indică faptul că, atunci când vine vorba de gestionarea diabetului, atât ceea ce mănânci, cât și când sunt factori importanți. Acestea fiind spuse, experții spun că au nevoie de mai multe cercetări înainte de a face recomandări specifice pentru ce alimente să mănânce în anumite perioade.

Știm că persoanele cu diabet zaharat sunt mult mai susceptibile de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Reducerea acestui risc cu o dietă sănătoasă este esențială, iar planurile de dietă pentru diabetici stabilesc ce alimente trebuie consumate și care sunt evitate. Acest ultim studiu sugerează că ar trebui luată în considerare și momentul consumului de alimente.

Diabet: CUM să mănânci pentru a gestiona/preveni boala

Cea mai bună modalitate de a gestiona și de a preveni diabetul este să mănânci o dietă sănătoasă, echilibrată, compusă în principal din următoarele alimente:

  • Legume fără amidon, inclusiv verdeață cu frunze, broccoli, țelină și morcovi
  • Carne organică, cum ar fi carnea de vită, pasăre și miel hrănite cu iarbă
  • Fructe de mare sălbatice, inclusiv somon și macrou capturat sălbatic
  • Ouă
  • Grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de cocos și avocado

Unele alimente de care diabeticii se pot bucura cu moderație includ:

  • Nuci și semințe
  • Fructe, cum ar fi fructele de pădure, merele și perele
  • Produse lactate organice, cum ar fi iaurt neîndulcit și brânză feta

Dacă dieta ta este formată din alimentele de mai sus, ești într-o formă bună!

Încărcați-vă farfuria cu aceste opțiuni sănătoase și minimizați sau evitați următoarele:

  • Cereale și carbohidrați rafinați
  • Leguminoase, precum fasolea și lintea
  • Legume cu amidon
  • Gustări procesate și ambalate
  • Băuturi îndulcite cu zahăr

Pe lângă consumul acestor alimente sănătoase, exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și a greutății. Activități precum mersul pe jos, înotul, ciclismul și yoga sunt completări excelente pentru ziua ta.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel