Sari la conținut

1 din 2 pacienți care suferă de diabet nu este diagnosticat. Cum putem ține această boală în frâu, explicațiile diabetologului

Insulina diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insulina diabet

1 din 2 pacienți care suferă de diabet nu este diagnosticat, conform Federației Internaționale de Diabet. Pe 14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, moment în care specialiștii ne atenționează cu privire la această boală care începe să capete proporții, la nivel mondial.

Excesul de kilograme este un factor de risc principal în declanşarea diabetului zaharat, o boală de care suferă peste 1,7 milioane de români. Conform Federației Internaționale de Diabet, 1 din 2 pacienți care au această boală nu este diagnosticat.

“Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariția diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi în activitatea de la cabinet. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienţilor că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate.

Atât boala, cât și complicațiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos, însemnând o dietă echilibrată, activitate fizică și un somn odihnitor. Regimul alimentar este esențial în managementul diabetului, deoarece constituie jumătate din tratamentul său, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicaţia orală sau injectabilă”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la clinica Smart Nutrition.

În clinicile specializate se efectuează evaluări ale stării de sănătate a pacienţilor din punct de vedere nutriţional folosind analizatorul de compoziţie corporală cu bioimpedanţă, un instrument care oferă informaţii extrem de precise despre greutatea reală, greutatea ideală, compoziţia corporală disociată pe compartimente (în apă, masă musculară, masă minerală şi grăsime), indicele de masă corporală, rata metabolică şi vârsta biologică a organismului.

Dacă în urma analizelor reiese că pacientul este supraponderal sau obez, se efectuează testul de glicemie pentru depistarea diabetului zaharat sau a prediabetului (conform ghidului Asociaţiei Americane de Diabet din 2019; The American Diabetes Association – “Standards of Medical Care în Diabetes”). Diagnosticul este stabilit atunci când 2 măsurători diferite arată valori ale glucozei din sânge de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineața, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care poate ajuta în diagnosticare este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puțin 6.5% pentru a indica prezenţa diabetului zaharat.

“Educaţia nutriţională pentru pacientul cu diabet are un rol foarte important, dar la fel de importantă este şi sursa de unde acesta își ia informaţiile. În ultima perioadă, numărul persoanelor diabetice care ne-au trecut pragul clinicii a fost în creștere, ceea ce reprezintă o schimbare pozitivă. Medicii noştri diabetologi învaţă pacienţii cum să aibă un regim alimentar corect, pe care să îl transforme într-un stil de viaţă, astfel încât să ţină boala sub control şi riscul complicațiilor în viitor să fie unul cât mai scăzut. Pacienții sunt întâmpinați de o echipă profesionistă de medici specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, cu o bogată experiență clinică și activități de cercetare, printre care se numără şi unul dintre cei 8 medici din România certificați de Federația Mondială a Obezității”, a declarat Andreea Vasile, director clinicii citate.

Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel