Sari la conținut

Diabet: semnele ascunse de pe unghii. Semnal de alarmă tras de specialiști

Semne de diabet
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de diabet in corp

Semnele ascunse de pe unghii. Diabetul este o afecțiune comună care provoacă probleme cu nivelurile de zahăr din sânge. În majoritatea cazurilor, poate provoca simptome precum sete excesivă, nevoia de a urina mai mult și oboseală.

Dar un expert a spus acum că s-ar putea să observați și semne de avertizare pe unghii. Vorbind cu The Sun, dr. Sarah White, director clinic asociat, de la Bupa Health Clinics, a spus că diabetul poate duce la infecții și vulnerabilități ale unghiilor – și a avertizat că cei cu această afecțiune trebuie să fie vigilenți.

Modificările la nivelul unghiilor ar putea fi un semn al diabetului zaharat slab controlat și, fără intervenție timpurie, pot fi probabile complicații suplimentare de sănătate, a avertizat dr. White. În acest context, este esențial să cunoașteți semnele mai puțin cunoscute ale afecțiunii.

Diabet: semnele ascunse de pe unghii- Unghii îngălbenite

Cercetările arată că diabetul poate afecta proteinele din unghii, datorită unei rate crescute a unui proces numit glicozilare. Dr. White a explicat că acest proces este sugerat a fi o cauză a îngălbenirii unghiilor.

„Dacă unghiile tale și-au schimbat culoarea, ar putea însemna că ai avut glicemie crescută sau diabet slab controlat de ceva timp”, a spus ea.

Infectii fungice

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt, de asemenea, frecvente la cei care au diabet, a spus dr. White. Acest lucru se datorează faptului că nivelul crescut de glucoză poate provoca leziuni treptate ale nervilor și vaselor de sânge.

„Cu o cantitate mai slabă de sânge și un nivel mai ridicat de glucoză, infecțiile fungice au mai multe șanse să se instaleze. Nivelurile mai mari de glucoză înseamnă, de asemenea, că orice bacterie din jurul picioarelor se poate dezvolta mai repede în infecție”, a spus expertul.

Paturi unghiale umflate

Dr. White a spus că pacienții cu diabet ar trebui să-și verifice paturile unghiale, deoarece pot prezenta adesea semne de infecție. De exemplu, medicul a spus că ar putea fi umflate, roșii și s-ar putea să simți durere la baza unghiei sau în picioare.

„Dacă descoperiți că sunteți predispus la infecții recurente ale unghiilor, asigurați-vă că vă verificați nivelul zahărului din sânge și că solicitați sfatul medicului”, a spus ea.

Diabet: semnele ascunse de pe unghii- Unghiile exfoliante sau casante

Unii dintre cei mai lungi nervi ai corpului tău merg de la creier la degetele de la picioare, așa că dacă aveți leziuni nervoase, este posibil să aveți mai puține senzații în picioare, a explicat dr. White.

Acest lucru poate crește riscul de traumatism la picior, deoarece pătrundeți accidental în lucruri și vă deteriorați unghiile de la picioare.

„Când circulația sângelui în jurul picioarelor tale este redusă, unghiile tale pot deveni subțiri și mai probabil pot să se rupă. Când unghia este deteriorată, este mai predispusă la infecții cauzate de murdărie sau umiditate”, a adăugat ea.

Diabet: semnele ascunse de pe unghii- Unghiile groase

Pe lângă faptul că vă colorează ciudat unghiile, dr. White a spus că infecțiile fungice ar putea provoca, de asemenea, unghiile să devină mai groase la sfârșit. Acest lucru se poate răspândi treptat în sus, determinând-o să devină groasă și fragilă, a adăugat ea. Dacă unghia ajunge în acest stadiu, atunci este mai vulnerabilă la a deveni ascuțită, a se rupe și a provoca leziuni altor degete de la picioare.

„Aceste modificări ale unghiilor s-ar putea întâmpla fie de la sine, fie în timpul încercării de a tăia unghia îngroșată în diabetul zaharat – în fiecare caz s-ar putea transforma într-un ulcer al piciorului”, a adăugat ea.

Dr. White a adăugat că, odată ce aveți un diagnostic de diabet, identificarea precoce a semnelor de afectare a nervilor sau a problemelor de circulație este esențială pentru a evita complicații precum dezvoltarea ulcerelor sau infecțiilor și, în cele mai grave cazuri, amputarea.

Ea a adăugat că oricine are diabet trebuie să deprindă obiceiul de a-și verifica picioarele și unghiile în fiecare zi – chiar dacă se simte bine. „Dacă observați ceva care arată în neregulă, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății cât mai curând posibil pentru a fi verificat”, a adăugat ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel