duminică, iunie 4, 2023

Inversarea diabetului zaharat este un termen care se referă de obicei la o îmbunătățire semnificativă pe termen lung a sensibilității la insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Se spune că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care își pot obține HbA1c sub 42 mmol/mol (6%) fără a lua medicamente pentru diabet și-au inversat sau au rezolvat diabetul. Acest lucru este cunoscut și sub numele de punerea diabetului în remisie.

Te-ar mai interesa: „Cele mai nesănătoase produse” pe care ar fi bine ...

Pierderea în greutate poate fi deosebit de benefică pentru a ajuta la inversarea progresiei diabetului.

Cu timp și dăruire, diabetul de tip 2 poate fi inversat, iar rezultatele pot fi foarte pline de satisfacții, cu mai puțină oboseală și o sănătate mai bună.

Dacă credeți că trebuie să renunțați la medicamentele pentru diabet, asigurați-vă că discutați cu echipa de asistență medicală înainte de a face acest lucru.

Înțelegerea modului în care evoluează diabetul

Cea mai frecventă cauză a diabetului de tip 2 este cea legată de obezitate, care urmează, în general, un tipar de cerc vicios:

 • Dietă bogată în calorii – mai ales dacă este bogată în carbohidrați rafinați.
 • Nivelurile de insulină din sânge crește pentru a face față aportului ridicat și rapid de carbohidrați.
 • Se câștigă în greutate în jurul abdomenului (obezitate centrală sau trunchială).
 • Nivelurile constant ridicate de insulină duc la rezistența celulelor corpului la insulină și, de obicei, duc la creșterea în greutate.
 • Nivelurile ridicate de insulină cresc, de asemenea, creșterea în greutate.
 • Rezistența la insulină duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, în special după mese.
 • Pancreasul produce mai multă insulină pentru a face față creșterii nivelului de zahăr din sânge
 • Nivelurile ridicate de zahăr duc la senzații de letargie, iar nivelurile ridicate de insulină duc la creșterea foametei.
 • Foamea duce adesea la supraalimentare și letargie, cu o activitate fizică mai mică.
 • Mâncarea excesivă, mai puțină activitate și nivelurile ridicate de insulină duc la creșterea în greutate și la o rezistență mai mare la insulină.
 • Cererea constantă mare de către pancreas pentru a produce insulină suplimentară duce la deteriorarea celulelor beta producătoare de insulină ale pancreasului.
 • Deteriorarea celulelor beta are ca rezultat ca organismul să se lupte să producă suficientă insulină, iar creșterile mai abrupte ale nivelului de zahăr din sânge duce la simptome mai recunoscute ale diabetului, cum ar fi setea și nevoia frecventă de a urina.

Ruperea ciclului progresiv al diabetului de tip 2

Pentru a inversa diabetul, trebuie să poți întrerupe acest ciclu eliminând tulpina de pe celulele tale producătoare de insulină.

Te-ar mai interesa: Nu ești gras, ai stomacul umflat. Cum puteți scapa...

Cercetările indică faptul că modalitățile eficiente de a inversa diabetul includ:

 • Diete cu conținut scăzut de carbohidrați
 • Diete foarte sărace în calorii
 • Exercițiu
 • Chirurgie bariatrica

Diete cu conținut scăzut de carbohidrați

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt cunoscute pentru scăderea cantității de insulină pe care organismul trebuie să o producă, ceea ce duce la o rezistență mai mică la insulină.

Un studiu al Universității a II-a din Napoli a arătat că o dietă mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați a reușit să atingă rate semnificative de remisie la persoanele cu diabet de tip 2. După un an de urmat a dietei, 15% dintre participanți au obținut remisie și, după șase ani, 5% au obținut remisie la dietă – o realizare uluitoare.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Prin comparație, dietele cu conținut scăzut de grăsimi nu au fost la fel de eficiente în studiu. După un an, 4% dintre participanții la o dietă săracă în grăsimi au obținut remisie și, după șase ani, 0% dintre participanți au obținut remisiune.

Dr David Unwin, un medic de familie din Marea Britanie, a efectuat studii care au demonstrat inversarea diabetului zaharat la un număr de pacienți ai săi după o dietă cu conținut redus de carbohidrați.

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...

Programul Low Carb este un program digital de scădere în greutate care a fost realizat cu Dr. David Unwin, care oferă un program de 12 săptămâni care sprijină membrii să reducă cantitatea de carbohidrați din dietă. Programul a fost validat clinic în 6 studii publicate, revizuite de colegi, pentru a sprijini pierderea în greutate, îmbunătățirea HbA1c și remiterea prediabetului și a diabetului de tip 2.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Diete foarte sărace în calorii

S-a demonstrat că dietele foarte scăzute în calorii (VLCD) ating o pierdere semnificativă în greutate, reduc rezistența la insulină și permit persoanelor cu diabet de tip 2 să renunțe la medicamentele pentru diabet.

Un studiu a fost publicat de cercetătorii de la Universitatea Newcastle care arată că o dietă de 800 kcal pe zi timp de 8 săptămâni a reușit să obțină remiterea diabetului la șapte dintre cei 11 participanți care au participat. Dieta a inclus aproximativ 600 kcal din shake-uri și aproximativ 200 kcal din legume fără amidon.

Studiul a folosit scanări RMN și a arătat că inversarea diabetului pare să fie corelată cu reduceri semnificative ale depozitării grăsimilor în ficat și pancreas.

Universitatea Newcastle a realizat un studiu care a implicat 32 de participanți. Participanții au fost puși pe o dietă similară pentru o perioadă similară de timp și apoi au urmat o dietă de menținere a greutății cu conținut scăzut de calorii.

Rezultatele inițiale arată că 40% dintre participanți au obținut și menținut remisiunea diabetului de tip 2 la șase luni după încheierea dietei.

Un VLCD este privit ca o formă extremă de dietă și, prin urmare, ar trebui să fie întreprins cu grijă. Dacă sunteți interesat să urmați un VLCD, este important să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că dieta este sigură de urmat.

Pe lângă rezultatele observate în studiile clinice, o serie de rapoarte anecdotice de la pacienți arată că VLCD-urile au succes în a inversa diabetul în grade diferite.

Exerciții

Angajamentul față de exerciții a permis unui număr de oameni să-și inverseze cu succes diabetul de tip 2.

Exercițiile fizice ajută organismul să devină mai sensibil la insulină. În combinație cu o dietă sănătoasă, exercițiile fizice pot reduce necesarul de insulină din organism și, prin urmare, pot ajuta la inversarea diabetului.

Există o frază care spune „nu poți depăși o dietă proastă” și există mult adevăr în asta. Persoanele care au făcut exerciții fizice pentru a-și inversa diabetul au făcut acest lucru combinând exercițiile cu alimentația sănătoasă.

Au existat o serie de relatări anecdotice care arată că exercițiile fizice sunt legate de remiterea diabetului.

Un studiu publicat în 2015 a arătat că 67% dintre participanți au reușit să obțină o remisiune parțială a diabetului de tip 2 după ce au luat parte la un program de dietă și exerciții fizice de șase luni. Participanții la acest studiu au fost nou diagnosticați cu diabet de tip 2.

Chirurgie bariatrica

Chirurgia bariatrică a arătat rezultate semnificative în inversarea diabetului de tip 2, cu bypass gastric, ducând la rate deosebit de impresionante de remisie.

Un studiu a arătat că, la trei ani după operația de bypass gastric, 72% dintre participanții cu diabet de tip 2 au obținut remisiune , iar un alt studiu a raportat că 24% dintre participanții cu tip 2 au obținut remisie la șase ani după ce au primit operația de bypass gastric.

Operația de bypass gastric oferă cele mai impresionante rate de remisie pe termen lung, dar prezintă un risc de complicații în timpul și după intervenția chirurgicală. Este o procedură permanentă și necesită o schimbare a modului în care mâncați mesele.

În timpul operației de bypass gastric, stomacul devine mult mai mic și numai mesele mici pot mânca după intervenția chirurgicală. În plus, suplimentele nutritive vor trebui luate pentru tot restul vieții.

Este posibil să inversați diabetul de tip 1?

În prezent, diabetul de tip 1 nu poate fi inversat.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, iar inversarea acesteia ar necesita o metodă de prevenire a sistemului imunitar al organismului să-și atace propriile celule producătoare de insulină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private