Sari la conținut

Diabetul și semnele îngrijorătoare ale prezenței acestei boli. Ce trebuie să știe un diabetic

Diabetul este o boală foarte răspândită, care începe să se instaleze din ce în ce mai devreme. Principalul ”vinovat” al apariției diabetului la vârste tinere este un stil de viață nesănătos, obezitatea infantilă, sedentarismul.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat.

ATENȚIE! Medicul diabetolog este cel care stabilește diagnosticul și prescrie tratamentul pentru diabetici, orice tip ar avea aceștia.

La modul general, controlul nivelului de glucoză din sânge este cel mai important lucru care poate preveni pe termen lung apariția diabetului, iar în cazul celor care au boala, o poate ține sub control. Pe lângă aceasta, strict informativ.

Dacă ai diabetul de tip1

Trebuie să iei insulină. Înainte de descoperirea ei, în 1921, oamenii care dezvoltau diabetul de tip 1 mureau într-un an, maxim doi.

Dacă ai diabetul de tip 2

Ai putea să-ți controlezi nivelul glucozei din sânge prin dietă și scăderea în greutate și exerciții fizice, iar medicul ți-ar putea prescrie tratament din următoarele medicamente:

– Medicamente din categoria sulfonyluree.  Acestea scad nivelul zahărului în sâne stimulând pancreasul să producă și să elibereze mai multă insulină.

– Medicamente din grupul metforminelor: reduc eliberarea glucozei stocate în ficat.

– Medicamente din clasa acarbose – ajută organismul să reducă creșterea brruscă a nivelului de glucoză în sânge de după masă, încetinind digestia și absorbția carbohidraților la nivelul intestinelor.

– Sensibilizatorii la insulină – această nouă terapie orală crește răspunsul organismului la insulina deja emisă de pancreas. Acest tip de medicalemente pot reduce sau chiar elimina nevoia de a face injecții cu insulină.

– Dacă ai diabet de tip 2 ai putea fi nevoit să iei insulină dacă nivelul glucozei din sânge rămâne peste cel indicat de doctor.

În general, cantitatea de insulină care trebuie injectată depinde de vârstă, greutate, dacă faci sau nu excerciții fizice, tipul de diabet pe care îl ai și cât de dificil e de controlat nivelul de glucoză în sânge.

Hiperglicemia este un nivel crescut al zahărului (glucozei) din sânge. Verificarea regulată a nivelului glicemiei reprezintă cheia catre gestionarea cu succes a diabetului. Este un semn că diabetul ți-a scăpat de sub control.

Factori care pot crește glicemia sunt

  • sedentarismul
  • mesele sau gustările care conțin prea mulți carbohidrați
  • dozele prea mici de medicamente pentru menținerea sub control a glicemiei
  • reacțiile adverse la anumite medicamente, infecțiile și alte boli
  • modificările hormonale, cum sunt cele din timpul menstruației, stresul etc

Simptomele hiperglicemiei sunt: sete mare, gură uscată și nevoia de a urina frecvent. Netratată corect, mai ales la insulino-dependenți, poate să ducă la diabetici la apariția cetoacidozei diabetice, afectiune care pune în pericol viața pacientului.

Insulina este un hormon produs de pancreas, care face celulele să folosirească glucoza/zahărul pe post de combustibil.

Pancreasul este un organ intern lobular, care se găsește în abdomen și pornește din prima parte a intestinului subțire.

Metabolismul este un proces bio-chimic prin care, în celule, se produce și se consumă energie.

Cetonele sunt substanțe chimice care se formează atunci când corpul nu produce suficientă insulină și este nevoit să producă energie arzând din grăsimile stocate. Dacă au un nivel ridicat, cetonele sunt otrăvitoare. Ele sunt eliminate parțial prin urină, dar simpla lor prezență în analiza de sânge e îngrijorătoare.

Coma diabetică hiperosmolară noncetozică – un sindrom extrem de grav, care apare cel mai frecvent la diabeticii în vârstă, și la cei de tip 1, dar mai frecvent la cei cu diabet de tip 2. Simptomele ei sunt: nivelul glicemiei este de peste 600 mg/dl; stare de somnolență sau confuzie; gură uscată și sete extremă; tegumente și mucoase uscate; piele caldă, uscată, care nu transpiră; febră peste 38°C; pierderea vederii și halucinații.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel