Boala parșivă cu cel mai mare risc cardiovascular. Ce măsuri trebuie să iei

Diabetul zaharat este unul dintre factorii majori de risc cardiovascular. Datele statistice arată că peste 70% din pacienții care au diabet zaharat și au peste 60 de ani vor dezvolta în timp o formă de insuficiență cardiacă care este incompatibilă cu viața. De asemenea, în cazul acestor pacienți crește și riscul de accident vascular cerebral cu cel puțin 20%.

Diabetul este cel care determină și deteriorarea nervilor și vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor, rinichilor, inimii, toate acestea conducând în timp la ateroscleroză, la depunerea plăcilor de aterom formate din colesterol și lipide, fenomen ce favorizează atacul de cord.

De aceea, spun medicii, o persoană care are diabet zaharat trebuie obligatoriu să asculte recomandările medicilor și să facă tot posibilul să țină nivelul glucozei din sânge sub control.

Medicii atrag atenția asupra faptului că adulții diagnosticați cu diabet zaharat au un risc de 4 ori mai mare de a face o boală cardiovasculară comparativ cu cei care nu au boala de fond. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat asociază și alți factori de risc cardiovascular, de exemplu hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea, fumatul, sedentarismul, toate conducând la creșterea riscului de boli cardiovasculare. De aceea, este esențial ca un pacient cu diabet zaharat să meargă la medic pentru efectuarea screeningului pentru boli cardiovasculare. În cazul lor diagnosticarea precoce este foarte importantă.

Specialiștii spun că 70% dintre infarctele miocardice la pacientul cu diabet sunt de regulă asimptomatice și sunt diagnosticate cu ajutorul unui control de rutină. Complicațiile cardiovasculare duc la decesul a peste 50% din pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 2.

Măsurarea indicelui gleznă-braț, de exemplu, este o metodă utilă pentru screening-ul afectării vasculare periferice sau cerebrale la pacienții cu diabet zaharat.

Măsurile de prevenție în cazul acestor pacienți sunt esențiale dacă se dorește amânarea problemelor cardiovasculare.  Pacientul trebuie să respecte o dietă în mare măsură nu strictă, ci alcătuită din alimente sănătoase. Dieta contribuie la realizarea unui bun control al glucozei din sânge. De exemplu, persoanele diagnosticate cu diabet tip 2 este bine să-și monitorizeze consumul de carbohidrați, de grăsimi și de proteine și să reducă aportul de calorii. Tot pentru o bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge trebuie avută în vedere o schema a activităților fizice, acestea trebuie să fie făcute cu regularitate, minimum o oră pe zi. Și nivelul stresului din organism trebuie corect evaluat, fiindcă nivelul de glucoză în sânge crește ca răspuns al organismului la stres. Se va renunța la fumat și la consumul de alcool.

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

9 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

9 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

10 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

10 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

11 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului