duminică, martie 7, 2021

Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului a mii de oameni!

Mai exact, astăzi, la nivel global diabetul este o adevărată pandemie, iar Organizația Mondială a Sănătății susțin că numărul pacienților cu diabet va crește alarmant în următorii 20 de ani. Diabetul de tip 1 nu poate să fie prevenit, însă tipul 2, da, susțin medicii.

De aceea, trebuie să reții că acestă afecțiune cronică care poate să apară la orice vârstă, iar complicațiile care însoțesc acestă boală sunt foarte grave. Diabetul zaharat nu este incompatibil cu viață, însă dacă nu este bine gestionat, dacă pacientul nu se implică activ în managementul bolii, anumite complicații ale sale pot să ducă la deces.

De exemplu, printre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat sunt cele cardiovasculare. Astfel, conform unor studii, acestea apar în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 2 într-un procent de 50% la momentul diagnosticării afecțiunii.

După apariția complicațiile cronice scad calitatea vieții, autonomia pacienților, cresc numărul de zile de spitalizare, dar și a cheltuielilor pentru medicație. Mai mult, se înregistrează o dublare a ratei mortalității, care în procent de 80% este determinată de complicațiile cardiovasculare. Reducerea acestor consecințe grave ale diabetului zaharat este posibila prin depistarea persoanelor cu diabet zaharat în grupurile populaționale cu risc, tratarea pacienților imediat după diagnosticare, prevenirea instalării complicațiilor cronice și agravării lor prin screening-ul sistematic al complicațiilor. Toate acestea se pot realiza în colaborare cu specialiștii cardiologi, nefrologi, neurologi, oftalmologi.

Medicii avertizează despre creșterea alarmantă a noilor cazuri de diabet, cauza fiind stilul de viață modern.

Iată ce factori duc la creșterea numărului de pacienți cu diabetului de tip 2:  

 • Alimentația hipercalorică. Medicii susțin că un consum excesiv de carne crește riscul apariției diabetului. De exemplu, unele studii cred că dieta mediteraneană se asociază cu scăderea riscului de diabet tip 2.
 • Lipsa sportului și existența sedentarismului în viața noastră.
 • Supraponderabilitatea și obezitatea. Acestea sunt consecințele unui dezechilibru produs între aportul caloric crescut și consumul energetic scăzut.
 • Știm faptul că din cauză stresului avem tendința de a mânca mult pe fond emoțional.
 • Efectele nocive ale fumatului sunt deja cunoscute bine.
 • Consumul de alcool în cantități mari duce la creșterea riscului de apariție a diabetului zaharat cu 40%.

Cum putem preveni apariția diabetului zaharat de tip 2:

 • Dieta sănătoasă, respectarea celor 3 mese principale ale zilei și 2 gustări între mese, totul este să fie o dieta hipocalorică. Nu degeaba medicii spun că dieta este elementul esențial cel mai important în păstrarea stării optime de sănătate. De exemplu, pacientul cu diabet trebuie să consume 15-20% proteine, iar lipide sau grăsimi nu mai mult de 30%.
 • Sportul sau exercițiile fizice realizate cu regularitate.
 • Renunțarea la vicii precum sunt: fumatul și consumul de alcool în cantități mari.
 • Diminuarea nivelului de stres prin diferite tehnici.
 • Dormi minimum 7 ore pe noapte.
 • Ai grijă la greutatea ta corporală. Trebuie să-ți menții greutatea la (IMC<25kg/mp).

Ultimele stiri

Parteneri