Sari la conținut

DIETA ATLEȚILOR. Ce mânâncă „oamenii de fier” ai Planetei

Depun un efort fizic supraomenesc și reușesc să cucerească medalie după medalie, doborând recorduri la sărituri, viteză sau aruncare, dar pentru asta au nevoie de o dietă bogată în calorii și nutrienți. Mușchii sportivii de performanță nu se întrețin doar cu salate, ci cu un meniu regesc, care însumează peste 10.000 de calorii pe zi.

Concret, micul dejun nu coboară niciodată sub 2.000 de calorii, iar prânzul și cina sunt de două ori mai consistente.

Înotătorul american Michael Phelps,  de 14 ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, a dezvăluit că mânâncă de-alungul unei singure zi de antrenamente circa 12.000 de calorii.

Pentru comparație, în “contul” acestor calorii ar intra 20 de Big Mac-uri plus un rest de 1.200 de calorii pentru desert. Atleții însă au mare grijă să consume hrană cât mai proaspătă, cereale, fructe și legume.  Realitatea este că meniul lor se bazează pe foarte multe proteine, luate din untul de arahide, carne roșie, pește oceanic, pui, dar și shake-uri proteice. Urmează apoi fructe și legume precum morcovi, brocoli, mazăre, banane, căpșuni sau mere, carbohidrații fiind asigurați de cartofi, cereale și pâine integrală. Nu e neglijat nici consumul de apă: peste 4 litri pe zi.

 Cantitățile de mâncare consumate de sportivi nu pot fi însă aplicate unui om normoponderal, care nu petrece ore în șir făcând efort fizic intens, indifferent că este soare sau frig.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel