Sari la conținut

Dieta călugărilor din Muntele Athos – pentru o viață lungă și sănătoasă. Secretul unui trup zvelt, tânăr și sănătos

muntele athos

Călugării duc o viaţă cumpătată şi din punct de vedere alimentar, nici vorbă de mâncăruri procesate, mesele sunt luate în linişte, acesta fiind motivul pentru care feţele bisericeşti de pe Muntele Athos au o speranţă de viaţă mai lungă cu zece ani decât grecul obişnuit. Acest stil de viaţă face obiectul unei cărţi care te învaţă mai degrabă cum să trăieşti, nu doar cum să slăbeşti.

Potrivit experților nutriționiști, dieta mediteraneană și zilele de post, în aceeași măsură, contribuie la pierderea în greutate.

Călugării ortodocşi de la Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv produse alimentare neprocesate, proaspete, cu un conținut redus de grăsimi. În plus, în zilele de post, călugării reduc drastic aportul caloric, scrie Daily Mail. 

Regimul alimentar al călugărilor greci a fost prezentat în cartea „Dieta de la Muntele Athos”, scrisă de Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey. Astfel, planul alimentar țintește eliminarea conceptului de „dietă” și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.

Aceste zile pot fi schimbate în timpul fiecărei săptămâni, pentru ca planul alimentar să se adapteze la stilul de viață al fiecărei persoane.

Cele 3 etape din „dieta călugărului grec” din Muntele Athos

  1. Zilele de post – renunți la produsele lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar consumi porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și boabe de fasole
  2. Zilele de moderaţie – îţi permit să ai o dietă mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete şi cu un conţinut scăzut de grăsimi. Produsele lactate, uleiul de măsline, peştele, puiul şi ouăle pot fi incluse în dieta ta în această perioadă, deşi zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie sunt încă interzise în meniul tău. Alcoolul este chiar permis în aceste trei zile – chiar dacă este vorba doar despre vinul roşu, pe care trebuie să îl bei cu moderatţe (2 unităţi pe zi – aceasta este cantitatea permisă).
  3. Ziua de ospăţ – o putem numi şi „de răsfăţ culinar” – este exact aşa cum sună descrierea ei: o zi în care nu ai interdicţii, o zi în care este permis orice, de la carne roşie până la tort, de la cocktailuri mojito până la ciocolată – chiar daca autorii dietei recomandă un minim de abţinere în ceea priveşte dimensiunea porţiilor.

Exemplu de meniu din dieta călugărului din Muntele Athos

Ziua de moderaţie

Mic dejun:

  • musli cu ovăz (sau alte cereale) şi fructe de pădure,
  • măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon,
  • suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci

Prânz:  supă de pui cu pită din făină integrală

Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde

Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe

Ziua de post

Mic dejun: grapefruit la grătar

Prânz: supă de legume cu o felie de pâine din făină integrală

Cină: fasole untoasă coaptă cu roşii proaspete şi salată.

Fasolea untoasă are boabe mari şi aplatizate, de culoare albă, cu o textură cremoasă. Pentru a face fasole coaptă se aleg boabele, se acoperă cu apă rece şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurge bine fasolea, se aşează într-o cratiţă mare, se acoperă cu apă proaspătă şi se presară puţin bicarbonat de sodiu. Se fierbe fasolea, se reduce apoi focul şi se lasă la foc mic cam 35 de minute. Se scurge, se spală cu apă rece şi se aşează într-un castron, se acoperă vasul şi se dă la cuptor până când fasolea este fragedă. Se adaugă apă fierbinte, în cantităţi mici, dacă fasolea se usucă, iar în ultimele 30 de minute de copt se îndepărtează capacul.

Gustări: legume crude

 Ziua de moderaţie

Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc

Prânz: supă de morcovi şi coriandru

Cină: saltă de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin alb

Gustări: o bucăţică de ciocolată neagră, fructe sau legume crude

Ziua de post

Mic dejun: musli

Prânz: supă de linte

Cină: cartof copt în coajă cu salată de varză Kale şi morcovi

Gustări: un bol mic de nuci, seminţe şi fructe de pădure

Ziua de dezlegare: Orice este permis, dar fără a exagera în privinţa porţiilor 

Autorii regimului spun că zilele se pot succeda în orice ordine, pentru ca regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără să fie perceput ca o corvoadă.

„Călugării se numără printre cei mai sănătoşi oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer şi aproape fără cazuri de Alzhaimer, iar după ani în care am trăit printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în starea de sănătate. De fiecare dată m-am întors de la muntele Athos mai slab cu câteva kilograme, mai sănătos şi cu un tonus mai bun, dar niciodată nu am simţit că aş fi făcut un efort sau că aş fi fost privat de ceva anume. Am testat dieta călugărească pe mai multe persoane ca să vedem dacă este eficientă şi în cazul unui stil de viaţă modern. Eu am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a explicat Storey pentru Daily Mail.

Specialistul crede că acest regim este mai uşor de adoptat pentru că nu presupune să-ţi supraveghezi drastic consumul de calorii.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel