Din cuprinsul articolului
Studii recente demonstrează faptul că o dietă bogată în fibre contribuie la înmulțirea bacteriilor intestinale care intervin în controlul glucozei sanguine. Așadar, o astfel de dietă bogată în fibre ajută la îmbunătățirea sănătății pacienților cu diabet zaharat tip II.
O echipă de cercetători de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China a studiat timp de 6 ani efectele dietei asupra pacienţilor cu diabet și a constatat îmbunătăţiri semnificative ale calităţii vieţii acestora.
Potrivit specialiştilor, stimularea unui anumit grup de bacterii intestinale benefice organismului, printr-o dietă bogată în diverse fibre a dus la un control mai riguros al glicemiei, o scădere în greutate mai evidentă și mai rapidă și de asemenea la un nivel mai bun al lipidelor la pacienții cu diabet zaharat tip II.
În intestin, un procent semnificativ de bacterii ajută la descompunerea carbohidraților, printre aceștia numărându-se și fibrele, producând acizi grași cu lanțuri scurte care ajută la hrănirea celulelor care alcătuiesc peretele intestinal, la reducerea inflamației și intervin, de asemenea, în controlul apetitului.
Cercetătorii au evidențiat faptul că un deficit al acestor lanțuri scurte de acizi grași se asociază cu diabetul sau cu alte patologii, potrivit newsmed.ro. Multe studii clinice au demonstrat practic o îmbunătățire a stării generale de sănătate a pacienților cu diabet tip II, care urmau o dietă bogată în fibre.
Dieta bogată în fibre a constat în diferite tipuri de cereale, mâncare tradițională chinezească cunoscută pentru conținutul său ridicat în fibre și, pe langă acestea, substanțe probiotice care au stimulat apariția bacteriilor intestinale care ajută la formarea acizilor grași cu lanț scurt.
În mod surprinzător, din cele 141 de varietăți de bacterii intestinale care pot produce lanțuri scurte de acizi grași, doar 15 tipuri au fost stimulate de consumul în cantități mai mari de fibre. Acest fapt conduce la ideea că acestea ar fi practic elementele cheie care ajută la îmbunătățirea sănătății în cazul pacienților cu diabet zaharat tip II.
Susținute de o dietă bogată în fibre, aceste bacterii au devenit majoritare, stimulând apariția acizilor grași cu lanț scurt precum butirat și acetat. Aceștia au creat un mediu intestinal ușor acid care a dus la reducerea populației de bacterii intestinale nocive și la o creștere a producției de insulină și un control mai riguros al glicemiei.
În ciuda conținutului lor mare de zahăr, fructele proaspete sau congelate au o valoare nutriționala mare, având un conținut excelent de fibre, vitamine și minerale. Următoarele fructe sunt un plus pentru dietă oricărei persoane care are diabet de tip 2:
Legumele sunt baza unei diete sănătoase, fiind surse excelente de vitamine și minerale.
Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…
Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…
Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…
România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…
Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…
Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…