Dieta de fertilitate: Ce alimente să eviți și ce să mănânci, când vrei să rămâi însărcinată

Nu stă totul în puterea și în controlul nostru când vine vorba de fertilitate. Cu toate acestea, potrivit experților, ceea ce mănânci sau bei poate face uneori o diferență în șansele tale de a concepe.

Așa-numita dietă de fertilitate nu se aplică doar viitoarelor mamici, ci și alegerile dietetice ale bărbaților pot intra în joc. Dr. Jane Frederick, specialist în fertilitate, a spus că unii oameni urmează o dietă mediteraneană atunci când speră să aibă un copil.

„Când încerci să rămâi însărcinată, vrei o dietă variată, sănătoasă, formată din grăsimi mono-nesaturate (sănătoase), fructe, legume, cereale integrale și pește”, a explicat dr. Frederick, potrivit The Sun.

Ce alimente să eviți când vrei să rămâi însărcinată

Alături de alimentele care ar putea duce la îmbunătățirea fertilității, medicul a subliniat anumite gustări pe care ar trebui să le evitați sau să le limitați dacă încercați să rămâneți gravidă.

1. Alcool: Alcoolul a fost primul pe lista de alimente pe care ar trebui să-l evitați dacă încercați să aveți un copil. Nu este doar pentru că ar putea fi rău pentru un copil nenăscut în curs de dezvoltare. Dar alcoolul poate dăuna efectiv numărului de spermatozoizi.

2. Cofeina: Dacă vă bucurați de o ceașcă de cafea sau ceai de dimineață – care se ridică la aproximativ 200 mg – încercați să nu mai beți pe tot parcursul zilei. O cantitate mai mare decât aceasta ar putea afecta membranele mucoase din uter, care sunt necesare pentru a permite spermatozoizilor să ajungă cu ușurință la un ou.

3. Grăsimi nesănătoase: Grăsimile trans sunt grăsimile nesănătoase care se găsesc în alimentele procesate și ambalate. Acestea ar trebui limitate acolo unde este posibil dacă se încearcă să conceapă.

4. Zahăr rafinat: De asemenea, ar trebui să limitați pe cât posibil consumul de zahăr rafinat. Acest lucru poate fi găsit în dulciuri, băuturi gazoase și deserturi ambalate. Consumul multor dintre acestea poate crește glicemia și crește riscul de tulburări de ovulație.

5. Carbohidrați rafinați: Același lucru este valabil și pentru carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și prăjiturile. Deși sunt delicioase, cel mai bine este să mențineți consumul la minimum.

6. Îndulcitori artificiali: Îndulcitori artificiali pot afecta ovulația. Aspartamul și zaharina sunt câteva exemple de care trebuie să țineți cont. Folosiți, în schimb, îndulcitori naturali precum mierea și agave. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat săptămâna aceasta că înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori ar putea cauza diabet de tip 2 sau boli de inimă în timp.

7. Gluten: Evitați pe cât posibil glutenul, care include produse pe bază de grâu, cum ar fi pâinea și pastele, deoarece poate produce un răspuns inflamator. Aceleași alimente care sunt bune pentru copiii în creștere sunt, de asemenea, prietenoase cu fertilitatea.

Dieta de fertilitate: ce alimente sunt ideale pentru consum

Deci, care sunt unele dintre acele alimente bune în cazul în care încerci să rămâi însrcinată?

1. Grăsimi sănătoase: Unele tipuri de grăsimi alimentare îmbunătățesc fertilitatea și previn pierderea embrionilor. Grăsimile pe bază de plante precum nucile, avocado, uleiul de măsline și uleiul de sâmburi de struguri conțin antioxidanți și reduc inflamația, ceea ce la rândul său ajută la susținerea ovulației regulate.

2. Fructe și legume: Consumul unei game variate și colorate de fructe și legume poate ajuta, de asemenea, la susținerea concepției, deoarece oferă organismului dumneavoastră vitaminele și mineralele esențiale de care are nevoie. E recomandat ca, în special, să mănânci sparanghel și kale.

3. Carbohidrați complecși: Deși unii oameni ar putea dori să evite carbohidrații, este bine să le consumați dacă nu sunteți sensibil la gluten. Doar asigurați-vă că respectați carbohidrații complecși pentru a reduce vârfurile de zahăr din sânge. Un control bun al zahărului din sânge este unul dintre mecanismele cheie care lucrează într-o dietă de fertilitate. Evitați alimentele care cresc rezistența la insulină, în schimb, alegeți carbohidrați complecși precum cerealele integrale, orezul brun, quinoa. La bărbați, glicemia crescută poate contribui, de asemenea, la disfuncția erectilă.

4. Proteine vegetale: Optați pentru surse de proteine vegetale și nu animale. Asta pentru că puiul, porcul, curcanul și carnea de vită conțin mai multe grăsimi nesănătoase, care pot afecta glicemia și insulina. 

5. Peşte: Singura excepție de la regula proteinelor vegetale este peștele.

Recent Posts

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

8 minute ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

38 de minute ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

o oră ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

2 ore ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

2 ore ago

Citeste si: