marți, august 16, 2022

Majoritatea alimentelor integrale, neprocesate, se încadrează într-o dietă fără gluten, permițând o mare varietate de opțiuni. Cu toate acestea, anumiți aditivi pot transforma un presupus aliment fără gluten într-unul care poate afecta persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă.

Dieta fara gluten: Ce alimente se pot consuma

intoleranta la gluten

Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în anumite cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul.

Te-ar mai interesa: Acesta este cel mai puternic ANTIBIOTIC! Are propr...

Acesta ajută alimentele să își mențină forma, oferind elasticitate și umiditate. De asemenea, permite pâinii să crească și oferă o textură gingașă.

Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei care suferă de afecțiuni precum boala celiacă ar trebui să îl evite pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății.

Multe alimente sunt fabricate cu ingrediente care conțin gluten, așa că este important ca cei care nu îl pot consuma să verifice cu atenție etichetele ingredientelor.

În timp ce, în cea mai mare parte, aceste alimente ar trebui să fie complet lipsite de gluten, diferite mărci pot avea procese diferite, mai ales când vine vorba de locul unde sunt create anumite alimente.

Te-ar mai interesa: Autovindecare prin puterea gândurilor. Constantin ...

De exemplu, unele alimente sunt, din punct de vedere tehnic, fără gluten, dar sunt procesate în același depozit cu alimentele care conțin gluten, ceea ce înseamnă că ar putea conține urme de gluten.

Dacă nva confruntati cu o afecțiune cronică, cum ar fi boala celiacă, este esențial să citiți fiecare etichetă sau să achiziționați numai produse care sunt certificate fără gluten.

Te-ar mai interesa: Dispare unul dintre cele mai importante lanțuri de...

De exemplu, ovăzul este adesea procesat în instalații care procesează și grâul, ceea ce poate duce la contaminare încrucișată. Din acest motiv, ar trebui să confirmați că ovăzul pe care îl cumpărați este certificat fără gluten.

Cereale integrale fără gluten

  • quinoa
  • orez brun
  • orez sălbatic
  • hrișcă
  • sorgul
  • tapioca
  • mei
  • ovăz fără gluten

Cereale de evitat

  • secară
  • orz
  • triticale (hibrid de grau si secara)

Aceste cereale care conțin gluten sunt adesea folosite pentru a face produse precum pâine, biscuiți, paste făinoase, cereale, produse de patiserie și gustări.

Te-ar mai interesa: Vestea tristă a zilei! O îndrăgită actriță a murit...

Tipuri de grâu care trebuie evitat

  • grâu integral
  • boabe de grâu
  • graham
  • bulgur

Fructe și legume
Toate fructele și legumele proaspete nu conțin gluten în mod natural. Cu toate acestea, unele fructe și legume procesate pot conține gluten, care este uneori adăugat pentru aromă sau ca agent de îngroșare.

Printre ingredientele care conțin gluten și care pot fi adăugate în fructele și legumele procesate se numără proteina de grâu hidrolizată, amidonul alimentar modificat și malțul.

Te-ar mai interesa: Condimentul minune care crește libidoul, previne c...

Deși lista de mai jos nu este exhaustivă, ea oferă câteva exemple de fructe și legume proaspete de care vă puteți bucura în cadrul unei diete fără gluten.

Fructe fără gluten

  • citricele, inclusiv portocalele și grapefruiturile
  • banane
  • mere
  • fructe de pădure
  • piersici
  • perele

Legume fără gluten

  • legume crucifere, inclusiv conopida și broccoli
  • verdețuri, cum ar fi spanacul, varza kale și bibilica
  • legume cu amidon, inclusiv cartofi, porumb și dovleac
  • ardei gras
  • ciuperci
  • ceapă
  • morcovi
  • ridichi
  • fasole verde

Fructe și legume de verificat de două ori

  • Conserve de fructe și legume. Acestea pot fi conservate cu sosuri care conțin gluten.
  • Fructe și legume conservate cu apă sau sucuri naturale sunt probabil fără gluten.
  • Cerle congelate. Uneori, acestea conțin arome adăugate și sosuri care conțin gluten.

Aproape toate proteinele vegetale și animale proaspete, neprocesate, sunt în mod natural fără gluten.

Cu toate acestea, ingredientele care conțin gluten, cum ar fi sosul de soia, făina și oțetul de malț, sunt adesea folosite ca umpluturi sau arome în proteinele care au fost procesate.

Aceste ingrediente pot fi adăugate la sosuri, frecții și marinade care sunt în mod obișnuit asociate cu surse de proteine. Ele pot fi adăugate, de asemenea, la anumite mezeluri.

Proteine fără gluten

  • leguminoase (fasole, linte, mazăre, arahide)
    nuci și semințe
  • carne roșie (carne proaspătă de vită, porc, miel, bizon)
  • pui proaspăt, curcan
  • fructe de mare (pește proaspăt, scoici, crustacee)
  • alimente din soia fără aromă (tofu, tempeh, edamame, etc.)

Proteine bine de verificat

  • carne procesată, cum ar fi hot dog, pepperoni, cârnați, salam și șuncă
    înlocuitori de carne, cum ar fi burgerii vegetarieni
  •  mezeluri
  • carne tocată
  • proteine care au fost combinate cu sosuri sau condimente
    proteine gata de consum, cum ar fi cele din mâncărurile pentru televizor care pot fi preparate la micround

Proteine de evitat

  • orice carne, pasăre sau pește care a fost pane
  • proteinele care sunt combinate cu sos de soia pe bază de grâu
    seitan, potrivit healthline.com

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private