Sari la conținut

Dieta în bolile pancreatice: Strategie atunci când o persoană vrea să slăbească

suc sfeclă roșie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
sfeclă roșie are un efect preventiv și complementar tratamentului de hipertensiune

Dieta în bolile pancreatice: Strategie pe termen scurt atunci când o persoană vrea să slăbească! Dieta pe baza de lichide poate fi recomandată în diverse cazuri, precum recuperarea după pancreatita, operațiuni gastrointestinale și boli digestive, cu transziție între lichidele clare și produsele alimentare.

Dieta doar cu lichide poate fi indicată și în urma unor operaţiuni dentare sau orale, precum și în urma pierderea mai multor dinți sau după lezarea grava a oaselor de la gurii.

Unele persoane pot utiliza aceasta dieta pentru a încercă să slăbească. O dieta doar cu lichide vă face mai dificila consumarea unui număr mare de calorii. Totuși, dietele extrem de restrictive pentru pierderea în greutate nu sunt sigure, iar medicii nu le recomanda. În plus, trebuie știut că persoanele ce slăbesc în acest mod vor recupera rapid greutatea pierduta imediat ce vor reveni la o dieta normala.

Ce alimente sunt permise?

Alimentele pe care o persoana trebuie să le mănânce pentru a urma o dieta completa cu lichide depind de nevoile nutriționale ale acesteia, de starea să de sănătate și de recomandările medicului. Astfel, sunt permise toate alimentele ce pot capătă forme lichide, inclusiv apa, sucurile de fructe, limonada, ceaiul, mierea de albine, cafeaua, înghețată, piureurile de fructe și legume, laptele, carnea pasata sau mixata, mâncarea de bebeluși, fulgii de ovăz, smoothie-urile și băuturile proteice. De asemenea, sunt permise milkshake-urile, margarina, untul, maioneza și budincile.

Poate fi dificila obținerea unor cantități suficiente de fibre și proteine într-o dieta lichida, astfel încât oamenii ar trebui să acorde prioritate alimentelor cu conținut nutritiv bogat. Acest lucru este și mai important atunci când dieta lichida trebuie să fie ținută pentru mai mult de câteva zile.

Câteva exemple de alimente pe care o persoana le poate manca și care oferă valori nutritive mai mari sunt:
• Băuturile proteice cu niveluri reduse de zahar;
• Smoothie-uri din fructe și legume;
• Produse pe baza de oua moi, precum mâncarea pentru copii;
• Piureuri moi de legume și carne;
• Lapte.

Oamenii care necesita urmarea acestei diete ar trebui să solicite o lista mai detaliata a alimentelor permise chiar de la medic. Acesta poate evalua fiecare persoana și îi poate oferi alimente care să nu provoace neplăceri, mai ales în cazul existentei unor diferite probleme de sănătate.

Alimente ce trebuie evitate
O persoana care urmează o dieta lichida trebuie să evite alimentele solide, precum și piureurile ce pot conține bucăți întregi în ele.

Câteva exemple de alimente de evitat:

  • Fructe și legume întregi;
  • Pâine;
  • Cereale;
  • Supe care conțin bucăți mari sau tari de carne/legume, carne sau peste;
  • Orice semințe dure și care trebuie mestecate, nuci și unt de arahide, tăiței, orez, prăjituri, brânză și tofu.

Pentru majoritatea oamenilor, o dieta lichida este o măsură adoptata pe termen scurt.
Persoanele care trebuie să urmeze aceasta dieta pentru perioade mai lungi trebuie să fie atente la alimentele pe care le consuma și să le evite pe cele potențial nesănătoase. Aportul de fibre trebuie crescut prin smoothie-uri subțiri din fructe, legume și iaurt grecesc.

Foto Unsplash

De asemenea, laptele trebuie utilizat că o sursa valoroasa de proteine.
În ceea ce privește suplimentele de vitamine și minerale, discuția cu medicul trebuie să aibă loc înainte de a le achiziționă și consuma.

Riscurile potențiale ale dietei cu lichide

Este foarte dificil că nutrienții să fie obținuți în cantități optime printr-o dieta cu lichide, în special atunci când aceasta este urmata pentru perioade lungi. Dietele lichide sunt, de obicei, sărace în vitamina A, fier, vitamina B-12 și tiamina.

Este posibil că oamenii să obțină suficiente proteine, fibre și alti nutrienți esențiali printr-o dieta lichida, dar acest lucru este dificil și necesita unele planificări și cunoștinte dietetice de baza. În plus, sfaturile medicale sunt necesare în cele mai multe dintre aceste cazuri.

Sunt cazuri în care persoanele ce se recuperează după intervenții chirurgicale trebuie să urmeze diete lichide, dar energia sau motivația scăzută nu îi mai lasă să caute doar alimente sănătoase.

Un risc crescut este că o persoana să se bazeze pe alimente lichide, dar puțin nutritive, precum înghețată topita sau supele la plic. În plus fata de malnutriția cauzata de utilizarea pe termen lung a dietei cu lichide, exista și alte riscuri asociate.

Desi medicii pot recomanda o dieta doar cu lichide pentru o varietate larga de afecțiuni, cercetările sugerează că populația generala o folosește pentru a pierde în greutate. Pentru acest lucru, dieta este modificata în mod semnificativ și este făcută mult mai restrictiva decât este necesar.

Studii de specialitate realizate în 2010 și 2012 au concluzionat că o dieta doar cu lichide a fost benefica și sigura pentru persoanele care se recuperau de pancreatita ușoară. În plus, acest tip de dieta a ajutat chiar la scurtarea șederii în spital. Totuși, specialiștii recomanda că dieta doar cu lichide să fie urmata doar la stricta indicație a medicului.

Concluzii: Urmarea unei diete doar cu lichide poate fi dificila. Daca este necesar că aceasta dieta să fie urmata pentru o perioada lunga de timp, oamenii ar trebui să discute cu un nutriționist pentru a se asigura că obțin suficiente substanțe nutritive vitale.

Astfel, acesta poate face cele mai bune recomandări cu privire la dieta ce trebuie urmata, iar în multe cazuri poate fi posibil că dieta să fie completata cu piureuri foarte moi realizate din alimentele preferate, potrivit healthfacts.ng.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel