joi, mai 26, 2022

Dieta macrobiotică oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Fiind bazată pe consumul alimentelor sărace în grăsimi saturate, dar bogate în fibre, ea contribuie şi la diminuarea riscurilor de boli de inimă, hipercolesteromie (nivel ridicat al colesterolului), infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

Termenul macrobiotic provine din limba greacă şi înseamnă viaţă lungă, tocmai de aceea acesta este mai mult decât un regim de slăbit, reprezintă un mod de viaţă sănătos.

Te-ar mai interesa: Principalele destinații turistice din Europa care ...

Deoarece este o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre, este adesea recomandată şi celor care suferă de cancer şi boli cronice. Cantitatea mare de fito-estrogeni din produsele pe bază de soia poate să lupte împotriva cancerelor legate de nivelul estrogenului, cum este cel de sân.

Regulile dietei:

Prima regulă şi cea mai importantă: mâncaţi cât mai multe cereale integrale. Acestea alcătuiesc 50%-60% din fiecare masă. În această categorie intră orezul brun, secara, porumbul, ovăzul, meiul şi alte tipuri de cereale.

– Puteţi include în meniu, ocazional, dar fără să exageraţi, şi produse din făină albă – pâine, fidea, tăiţei sau spaghete.

Te-ar mai interesa: Ai un ten cu tendință acneică? Iată ce alimente tr...

– Consumaţi zilnic unul sau două boluri cu supă. Recomandate ar fi cele preparate din soia fermentată, dar este foarte bună şi cea de legume.

– În meniul zilnic, vegetalele întrunesc un procentaj de 25%-30%. Dacă puteţi, indicat ar fi să consumaţi măcar o treime legume crude. Celelalte le puteţi prepara la aburi, fierte, la grătar sau la cuptor. Recomandate pentru consumul zilnic sunt varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecelul, napul, morcovul, ridichea, iar ciupercile, castraveţii şi ţelina, de câteva ori pe săptămână. Leguminoasele (soia, fasolea, mazărea şi lintea) alcătuiesc 10% din alimentaţia zilnică.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

– Fără ouă, lactate şi carne. Aveţi, în schimb voie să consumaţi peşte sau fructe de mare de câteva ori pe săptămână.  Acestea vor fi condimentate cu ghimbir, wasabi, hrean sau muştar, care ajută la detoxificare.

– În ceea ce priveşte consumul de fructe, trebuie să aveţi mare grijă ca acestea să fie proaspete şi să provină din zona în care locuiţi, evitându-le pe cele exotice. De câteva ori pe săptămână mâncaţi mere, pere, piersici, prune, caise, struguri, pepeni şi altele, lăsând la o parte mango, portocala, ananasul şi alte fructe tropicale care nu cresc la noi.

Te-ar mai interesa: Fructul ieftin care ne crește speranța de viață. C...

– De două sau de trei ori pe săptămână aveţi voie să vă îndulciţi, dar fără să exageraţi. Bineînţeles, sunt preferate deliciile naturale, cum ar fi fructele uscate sau combinaţiile de fructe crude. Sunt permişi îndulcitorii naturali, cum este siropul de porumb, fructoza, zahărul brun, şi total interzişi cei artificiali, mierea, zahărul rafinat, melasa şi ciocolata.

– Pentru a vă condimenta mâncarea folosiţi sarea de mare, oţetul din orez, ghimbirul, sosul de soia, usturoiul, ierburile aromatice şi tot ce este natural, nerafinat.

Te-ar mai interesa: Monica Pop: „Stop acestor înșelătorii! Pot da canc...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private