Sari la conținut

Consumul de cereale integrale, precum floricelele de porumb, poate reduce riscul de demență: studiu

tipuri de cereale benefice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Consumul de cereale integrale reduce riscul de demență

Consumul de cereale integrale, precum floricelele de porumb, poate reduce riscul de demență. O anumită cantitate de floricele de porumb pe zi poate ține departe problemele de demență.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rush din Chicago, SUA, oamenii care mănâncă un pumn de floricele de porumb pe zi pot avea mai puține șanse de a suferi de demență decât cei care nu mănâncă deloc floricele de porumb sau le consumă mai rar.

Potrivit unui raport Daily Mail, descoperirea a fost făcută atunci când cercetătorii au urmărit 3.300 de oameni timp de șase ani pentru a le testa cogniția. S-a descoperit că cei care au consumat 90 de grame sau mai multe de cereale integrale, cum ar fi floricelele de porumb ușor sărate, pe zi au avut o „scădere mai mică a scorurilor lor cognitive”, în comparație cu cei care abia au mâncat alimentele.

Consumul de cereale integrale, precum floricelele de porumb, poate reduce riscul de demență: studiu

Cercetarea, publicată în revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, a implicat participanți de la Chicago Health and Aging Project, care au răspuns la un chestionar de frecvență a alimentelor (FFQ) cu două sau mai multe evaluări cognitive. Afro-americanii (AA) reprezentau 60% dintre participanții la studiu și, conform raportului Daily Mail, cercetătorii ar putea să nu fi văzut același lucru la participanții albi, deoarece au fost „prea puțini în studiu” sau pentru că a fost „mai puțin probabil să mănânce cereale integrale”.

În medie, participanții aveau 75 de ani și nu aveau demență. Cercetătorii au ajuns la concluzia că printre participanții AA, indivizii cu un consum mai mare și mai frecvent de cereale integrale au avut „o scădere mai lentă a cogniției globale, a vitezei de percepție și a memoriei episodice”.

„Nu am văzut o tendință similară la adulții albi”, a spus  Xiaoran Liu, autor al studiului și profesor asistent Rush de medicină internă. „În ceea ce privește modelele alimentare, nu este cu adevărat o abordare universală. Trebuie să onorăm diferențele culturale în ceea ce privește dieta lor. Rezultatele acestui studiu pot ajuta clinicienii, medicii sau dieteticienii să adapteze în continuare această recomandare de nutriție precisă.”

Pentru studiu, participanții au fost chestionați la fiecare trei ani, pentru a afla cât de des au mâncat cereale integrale; li s-au dat, de asemenea, teste complete cognitive și de memorie de făcut. Testele au inclus amintirea cuvintelor și a numerelor și punerea lor în ordinea corectă.

Apoi, au fost împărțiți în cinci grupe în funcție de câte cereale integrale au consumat; au fost comparate scorurile cognitive. Într-un grup, au existat adulți care au consumat mai puțin de 14 grame de cereale integrale pe zi; alții au consumat trei porții sau mai mult.

Cerlealele integrale reglează nivelul de zahăr din sânge

Ghidurile dietetice pentru americani recomandă cel puțin trei porții de alimente din cereale integrale pe zi – felie de pâine sau jumătate de cană de paste sau orez fierte.

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, educația și dacă au fumat, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care au mâncat trei sau mai multe cereale integrale pe zi au avut o rată mai lentă de declin cognitiv decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Cercetătorii nu pot explica de ce consumul de cereale integrale reduce riscul de demență. Ei au concluzionat, totuși, că ar putea fi legat de modul în care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos.

„Ar putea reduce riscul de inflamație și de deteriorare a vaselor de sânge, care, la rândul său, poate reduce riscul de demență”, au explicat ei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel