Sari la conținut

Dietă pentru artere înfundate. Nutrienții dietetici obișnuiți care desfundă și curăță vasele de sânge

alimente care desfundă arterele
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dieta pentru artere infundate

Nutrienții dietetici care curăță vasele de sânge. În timp ce medicamentele cu statine sunt bune în controlul plăcilor din vasele de sânge, ele nu le pot elimina odată ce sunt stabilite.

Dar este posibil ca cercetătorii să fi găsit doar o modalitate de a curăța sistemul circulator folosind un nutrient comun găsit în multe alimente.

Acel nutrient este manganul, un element metalic cu numărul atomic 25. Manganul este important pentru sănătatea noastră, acționând ca o coenzimă care ajută la metabolismul carbohidraților și grăsimilor și joacă un rol în buna funcționare a nervilor și creierului nostru.

Elementul ajută, de asemenea, la formarea țesutului conjunctiv, hormonilor sexuali, oaselor și multe altele.

Nutrienții dietetici obișnuiți care desfundă și curăță vasele de sânge

Cercetătorii de la mai multe universități din China au colaborat la un studiu care ar putea indica un alt motiv puternic pentru ca oamenii să-și obțină manganul.

Lucrând cu modele de șoarece, ei au descoperit că elementul nu numai că a redus lipidele din fluxul sanguin care duc la acumularea plăcii, dar a ajutat și la îndepărtarea plăcilor de pe pereții vaselor de sânge.

„Manganul este considerat elementul esențial cel mai puțin înțeles, jucând în principal roluri de susținere în reacțiile enzimatice”, a spus Xiao Wang, unul dintre autorii principali ai studiului, publicat în Life Metabolism.

„Cu toate acestea, am descoperit un rol activ, de semnalizare al ionului de mangan în controlează livrarea lipidelor în sânge.”

Cercetătorii și-au dat seama că elementul se poate lega de un complex necesar lipoproteinelor, purtători chimici care mută lipidele, inclusiv colesterolul și trigliceridele, în fluxul sanguin.

Acest complex cunoscut trebuie să mențină un echilibru chimic foarte precis pe care manganul îl perturbă. Ca urmare a acestei perturbări, cercetătorii au descoperit că la șoarecii pe care i-au studiat, chiar și manganul oral a redus dramatic concentrația de lipide din sânge și a îndepărtat plăcile care au fost stabilite în vasele de sânge ale rozătoarelor.

Dacă rezultatele se transferă la subiecții umani, ar putea însemna o nouă cale către curățarea vaselor noastre de sânge de plăcile care contribuie major la bolile cardiovasculare, mai degrabă decât doar stabilirea lor și prevenirea creșterii lor, care este standardul actual de îngrijire atins prin medicamentele de azi.

Surse de mangan

Manganul este utilizat în mod terapeutic pentru a corecta deficiențele și pentru a echilibra nivelul de zinc și cupru din organism. Este de obicei administrat pe cale orală sub forma de supliment alimentar, dar poate fi administrat și intravenos pentru cei care suferă de deficiențe severe.

Multe alimente sunt bogate în mangan, iar pentru menținerea sănătății este indicat consumul regulat al acestora.

Majoritatea oamenilor primesc suficient mangan prin dieta lor, deoarece se găsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv:

  • cereale integrale,
  • nuci,
  • legume cu frunze,
  • unele crustacee,
  • piper negru,
  • cafea,
  • ceai și multe altele.

Cu toate acestea, atunci când manganul este deficitar, poate duce la slăbiciune musculară, infertilitate, malformații ale oaselor și chiar convulsii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: