Sari la conținut

Dieta pentru cancer intestinal: 3 alimente de consumat și 3 alimente de evitat pentru a reduce riscul de cancer

Cancerul intestinului este al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, conform Cancer Research UK. Cum pot modificările aduse dietei dumneavoastră să vă reducă riscul de cancer intestinal?

Sute de mii de oameni sunt diagnosticați cu cancer intestinal în fiecare an, potrivit British Medical Journal (BMJ). Excesul de greutate vă poate expune un risc crescut de a dezvolta boala, în timp ce consumul anumitor alimente poate reduce probabilitatea acesteia. Greutatea dumneavoastră poate contribui, de asemenea, la riscul de a dezvolta acest cancer care pune viața în pericol. La ce trei alimente ar trebui să renunți azi din dieta ta și din care trei ar trebui să începi să mănânci mai mult?

Menținerea greutății sub control vă poate reduce riscul de a dezvolta cancer intestinal, precum și vă poate ajuta să evitați alte boli grave.

Potrivit Bowel Research UK, obezitatea poate crește riscul de a dezvolta cancer intestinal cu până la 30 la sută.

Iar tipul de alimente pe care le consumi  jocă și acestea un rol în creșterea riscului de cancer intestinal.

Dr. Lesley Booth, director de cercetare și implicare a pacienților și a publicului la Bowel Research UK, a declarat: „Cercetarea noastră a arătat că 29 la sută din public nu citește etichetele alimentelor, ceea ce, dacă ar face-o, ar contribui în mare măsură la evitarea grupurilor de alimente bogate în zaharuri, cum ar fi băuturile carbogazoase îndulcite, sau în grăsimi saturate, cum ar fi plăcinte, prăjituri, produse de patiserie și biscuiți.

Alimentele bogate în nitrați, cum ar fi carnea procesată sau curată, cum ar fi slănina, șunca și salamul, sunt, de asemenea, cunoscute că prezintă un risc crescut de cancer intestinal, așa că ar trebui consumate în cantități mai mici și nu mai mult de aproximativ o dată pe săptămână.”

Ce alimente sunt asociate cu un risc mai mare de cancer intestinal?

Carne rosie

Carnea roșie include carnea de miel, vită, capră și porc.

Se recomandă să consumați mai puțin de 500 g de carne roșie în fiecare săptămână, adică aproximativ trei până la patru porții, în funcție de mărimea porției.

Carne procesată

Carnea procesată, inclusiv slănină, șuncă, cârnați și salam, conțin conservanți care pot fi dăunătoare sănătății dumneavoastră.

Ar trebui să evitați să mâncați carne procesată prea des și să le consumați ocazional.

Alcool

Consumul prea mult de alcool a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de cancer intestinal și poate contribui și la supraponderalitate sau obezitate.

Consumul excesiv de alcool a fost, de asemenea, asociat cu alte forme de cancer, inclusiv la ficat, la sân și esofagian.

NHS recomandă limitarea consumului de alcool la doar 14 unități pe săptămână.

Ce alimente ar trebui să mănânci pentru a reduce riscul de cancer intestinal?

Dr. Lesley Booth a spus: „Grupurile de alimente care sunt în general considerate benefice pentru o bună sănătate a intestinului în populația generală sunt bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele proaspete și majoritatea legumelor.

Sursele slabe de proteine, cum ar fi peștele, sunt, de asemenea, opțiuni sănătoase, în special peștele gras precum macroul sau somonul, mai ales dacă este pregătit fără prăjire, acolo unde este posibil.”

Legume, fructe și cereale integrale

Aceste alimente naturale sunt bogate în fibre, care vă mențin mișcările intestinale sănătoase și regulate.

Sărace în calorii și bogate în nutrienți, aceste alimente vă pot ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate și să vă mențineți o dimensiune sănătoasă.

Apă

Să bei multă apă este o altă modalitate de a-ți menține intestinul sănătos.

Ar trebui să bei șase până la opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a 1,6 până la doi litri.

Proteină slabă

Dacă reduceți carnea roșie, o puteți înlocui cu surse slabe de proteine, cum ar fi tofu, pește și pui.

Aceste surse de proteine sunt mai scăzute în calorii, în timp ce sunt bogate în proteine, ceea ce te menține sătul.

Oricine este preocupat de dieta sau stilul lor de viață ar trebui să discute acest lucru cu un medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel