Sari la conținut

Dieta pentru sănătatea creierului concepută de către neurologi s-a dovedit a fi ineficientă: studiu

Alimentatie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente care ajuta la protejarea sănătății cognitive

Persoanele care urmează dieta MIND nu au reușit să arate îmbunătățiri cognitive semnificative în comparație cu cei care se concentrează pe o restricție ușoară de calorii.

Neurologii au descoperit că o dietă concepută pentru a încetini declinul cognitiv nu funcționează. Intervenția mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă, cunoscută și sub numele de dieta MIND, a fost dezvoltată de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Rush și de la Școala de Sănătate Publică Harvard Chan în 2015.

Este o combinație între faimoasa dietă mediteraneană și dieta DASH, care este menit să trateze hipertensiunea arterială. Cercetătorii au descoperit că participanții ale căror diete deja existente s-au aliniat cel mai mult cu dieta MIND au avut rate mai lente de declin cognitiv.

Dieta pentru sănătatea creierului concepută de către neurologi s-a dovedit a fi ineficientă: studiu

Cu toate acestea, un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine, a constatat că participanții la această cercetare nu au reușit să arate o diferență semnificativă în performanța cognitivă în comparație cu un grup de control.

Rezultatele au inclus 604 de participanți care nu prezentau simptome de demență, dar care aveau antecedente familiale de boală, precum și un IMC peste 25 și o dietă pe care cercetătorii au determinat-o a fi „suboptimă”. Aproximativ jumătate dintre acești participanți au fost repartizați în grupul de studiu MIND, iar cealaltă jumătate au fost repartizați la o dietă de control care a prezentat o restricție ușoară de calorii.

Participanții au rămas pe planul lor de dietă timp de trei ani și au avut acces la consiliere și sprijin pentru pierderea în greutate. Înainte de a începe dieta și apoi până în al treilea an, participanții au luat 12 teste care le-au evaluat abilitățile cognitive.

Aproximativ jumătate dintre participanți au fost supuși, de asemenea, scanări RMN înainte și cu trei ani în programul de dietă pentru a evalua modificările substanței albe, care este esențială pentru comunicarea informațiilor la nivelul creierului, materia cenușie, care procesează aceste informații și dimensiunea hipocampului, care este asociat cu memoria.

Cercetătorii au descoperit că, deși au existat îmbunătățiri ale scorurilor cognitive, acestea au fost prezente în ambele grupuri și nu a existat nicio diferență semnificativă între cele două. Modificările substanței albe, substanței cenușii și dimensiunile hipocampului au fost, de asemenea, comparabile între cele două grupuri.

Cercetătorii au remarcat că studiul lor are limitări, cum ar fi modul în care participanții la studiu au fost selectați pe baza dietelor lor deja nesănătoase și că majoritatea participanților erau bine educați și de origine europeană.

Astfel, este posibil ca descoperirile lor să nu fie aplicabile persoanelor din alte medii. Determinarea dacă această dietă este eficientă a fost dificilă, deoarece un studiu anterior, similar, a sugerat că dieta MIND a prezentat o îmbunătățire.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel