Sari la conținut

Dieta și efectul yo-yo. Ce au descoperit cercetătorii: Nu există o rețetă magică

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta și efectul yo-yo. Chiar dacă persoanele care țin dietă continuă să își supravegheze regimul alimentar, majoritatea dintre ele recuperează în cele din urmă o parte din greutatea pierdută. Însă cercetările recente ale unui institut german ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care să prevină acest lucru.

Hipocalorice, ketogenice, bogate în proteine…

Există multe diete diferite, dar toate au un lucru în comun: în ciuda eforturilor lor, majoritatea persoanelor care le urmează sfârșesc prin a recăpăta o parte din greutatea pierdută.

Și acest lucru este valabil chiar dacă continuă să acorde atenție dietei lor. Acest lucru se datorează faptului că o creștere în greutate nu este cauzată cu adevărat de mâncatul în exces după dietă, ci de schimbările fiziologice care au loc în timpul perioadei de restricție.

Organismul nu este conștient că această reducere a nutrienților este voluntară, el știe doar că trebuie să se adapteze la o perioadă de slăbire… și mai ales că trebuie să-și refacă stocurile cât mai repede pentru a se pregăti pentru orice nouă penurie.

Un mod de „supraviețuire” care favorizează celebrul efect yo-yo atât de frecvent în cazul dietelor.

Un grup de cercetători de la Institutul Max Planck din Germania a identificat neuronii responsabili de acest efect yo-yo, deschizând astfel calea unui potențial tratament pentru a-l evita. Descoperirile lor au fost publicate în revista Cell Metabolism.

Neuronii care se activează în timpul pierderii în greutate

Acești neuroni sunt localizați într-o regiune numită nucleul arcuat din centrul hipotalamusului. Se știe că această structură a sistemului nervos, situată în centrul craniului între talamus și trunchiul cerebral, joacă un rol în mai multe procese metabolice, inclusiv în controlul foamei. Atunci când sunt activați de foame, acești neuroni produc o neuropeptidă care crește pofta de mâncare și reduce consumul de energie al organismului.

Cercetătorii au demonstrat la șoareci că acești neuroni sunt activați de alți neuroni, localizați într-o regiune adiacentă nucleului arcuat din hipotalamus, nucleul paraventricular. Acești neuroni sunt activați în timpul pierderii în greutate cauzată de post sau de restricția calorică și, la rândul lor, își vor activa vecinii pentru a crește pofta de mâncare și a induce astfel recăpătarea greutății.


Potrivit rezultatelor, numărul de sinapse dintre aceste două grupuri de neuroni s-a dublat în timpul unei perioade de post de 16 ore, inducând un apetit mai mare și o recădere rapidă în greutate la sfârșitul postului.

Iar acest lucru a avut loc și după restricția calorică, în care șoarecii nu postesc, dar trebuie să mănânce mai puțin (timp de o săptămână, șoarecii au mâncat 75% din cantitatea de alimente pe care o consumă de obicei, o reducere similară cu cea deja testată la oameni pentru a încetini îmbătrânirea).

„În timp ce această creștere a poftei de mâncare și a creșterii în greutate nu a avut loc dacă acești neuroni din nucleul paraventricular au fost inactivați de către cercetători. Acest lucru arată o potențială modalitate de a evita recâștigarea greutății pierdute în timpul unei diete.

Apetitul este stimulat pe termen lung, chiar și după ce dieta s-a încheiat
Această inducere a apetitului nu a dispărut rapid. Dimpotrivă, creșterea în greutate a persistat până când șoarecii au recăpătat toată greutatea pierdută în timpul perioadei de restricție.

Astfel, o noapte de post a indus o creștere semnificativă a cantității de alimente consumate pe parcursul a patru zile.

Chiar și o activare mai scurtă a acestor neuroni din nucleul paraventricular a indus o recuperare semnificativă a greutății. Cercetătorii au injectat la șoareci un medicament care activează acești neuroni (Clozapine N-oxide) într-o singură doză, ceea ce a dus la o creștere semnificativă în greutate la acești șoareci, a căror greutate a crescut cu aproximativ 10% într-o săptămână după o singură injecție. Pentru autori, această activare pe termen lung a acestor neuroni este responsabilă de creșterea în greutate observată frecvent la oameni după o dietă, celebrul efect yo-yo.

Pe termen lung, obiectivul nostru este de a găsi terapii care să ajute la menținerea greutății corporale obținute în timpul unei diete„, afirmă Henning Fenselau, cercetător la Institutul Max Planck și autor al studiului, într-un comunicat de presă.

Cercetător: nu există o rețetă magică pentru pierderea în greutate

Pentru a realiza acest lucru, vom continua să explorăm modalități de a bloca mecanismele care întăresc această cale neuronală la om. Pentru că mai întâi trebuie să ne asigurăm că calea neuronală evidențiată la șoareci este aceeași și la oameni. Dacă este, oprirea comunicării dintre acești neuroni s-ar putea dovedi magică pentru o pierdere eficientă în greutate. Dar, între timp, ar fi bine să ne obișnuim cu ideea că nu există o rețetă magică pentru pierderea în greutate (cel puțin pentru moment).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel