Sari la conținut

Dieta și îmbătrânirea sănătoasă. Ce mănânci la 40 de ani îți influențează viața la 70 de ani

dieta pentru sănătatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente benefice pentru sănătatea inimii

Dieta și îmbătrânirea sănătoasă. Se știe că alegerile alimentare influențează atât bunăstarea fizică, cât și cea psihică. Dar pot oare ele să decidă calitatea vieții tale de-a lungul anilor?

În mod surprinzător, un nou studiu sugerează că efectele unei diete de calitate se extind mult în viitor. Cu alte cuvinte, menținerea unei diete sănătoase la mijlocul vârstei poate deschide calea pentru o viață calitativă la 70 de ani.

dieta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta de la 40 de ani îți decide calitatea vieții la 70 de ani

Persoanele care au o dietă sănătoasă în vârstă de 40 de ani au 43-84% șanse de a experimenta o funcționare fizică și mentală robustă la 70 de ani, comparativ cu cei care nu și-au acordat prioritate alimentației, potrivit celui mai recent studiu prezentat la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a American Society for Nutrition din Chicago.

Conform constatărilor studiului:

  • Persoanele care au consumat cantități mai mari de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi au prezentat semne de îmbătrânire sănătoasă.
  • În schimb, cele cu un aport mai mare de grăsimi trans, sodiu, carne totală și carne roșie și procesată au avut șanse reduse de îmbătrânire sănătoasă.

„Oamenii care au aderat la modele alimentare sănătoase la mijlocul vârstei, în special cele bogate în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au avut mult mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă.

Acest lucru sugerează că ceea ce mănânci la mijlocul vârstei poate juca un rol important în modul în care bine îmbătrânești”, a spus Anne-Julie Tessier, cercetătorul care a prezentat studiul în cadrul întâlnirii.

În timp ce cercetările anterioare au stabilit o legătură între o dietă sănătoasă și un risc mai scăzut de boli cronice, cel mai recent studiu este unic. Acesta implică impactul asupra îmbătrânirii sănătoase.

Dieta și îmbătrânirea sănătoasă

Cercetătorii definesc îmbătrânirea sănătoasă nu numai ca fiind lipsită de boli, ci și ca având capacitatea de a trăi independent și de a se bucura de o calitate înaltă a vieții.

„În mod tradițional, cercetările și liniile directoare dietetice derivate s-au concentrat pe prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă. Studiul nostru oferă dovezi pentru recomandările dietetice care să ia în considerare nu numai prevenirea bolilor, ci și promovarea îmbătrânirii generale sănătoase ca obiectiv pe termen lung”, a spus Tessier.

Studiul a examinat 106.000 de participanți în vârstă de 39 de ani sau mai mult, fără boli cronice, la începutul cercetării în 1986. Până în 2016, aproape jumătate dintre participanți au murit. Doar 9,2% au trăit peste 70 de ani fără boli cronice, menținând în același timp o stare fizică, cognitivă bună, și sănătatea mintală.

Cercetătorii au comparat îmbătrânirea sănătoasă a participanților pe baza aderării lor la opt modele alimentare sănătoase stabilite în studii științifice anterioare.

Ei au descoperit apoi că Indicele de alimentație sănătoasă alternativă a arătat cea mai puternică corelație cu îmbătrânirea sănătoasă.

Ce este dieta de sănătate planetară

Participanții din chintila superioară a acestui model alimentar au avut 84% mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă, comparativ cu cei din chintila inferioară.

  • Dieta cu hiperinsulinemie a fost legată de o probabilitate cu 78% mai mare de îmbătrânire sănătoasă.
  • Dieta de sănătate planetară și dieta mediteraneană au arătat asocieri de 68% și, respectiv, 67%.
  • Dieta DASH a fost asociată cu o probabilitate de 66% de îmbătrânire sănătoasă.
  • Dieta MIND cu 59% și modelul empiric alimentar inflamator cu 58%.
  • Dieta sănătoasă pe bază de plante, care a arătat o probabilitate de 43% de îmbătrânire sănătoasă.

„O descoperire care a ieșit în evidență a fost asocierea dintre dieta sănătății planetare și îmbătrânirea sănătoasă. Această dietă se bazează pe raportul Comisiei EAT Lancet, care pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​vegetale și grăsimi sănătoase din surse durabile.

Dieta apare ca unul dintre cele mai importante modele alimentare asociate cu îmbătrânirea sănătoasă. Este deosebit de interesant, deoarece susține faptul că putem mânca o dietă care poate aduce beneficii atât sănătății noastre, cât și planetei”, a spus Tessier.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel