Sari la conținut

Dietă vegetarian vs. vegan vs. pescatariană. Care este diferența?

consumul de oua zinic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de oua reduce riscul de AVC

Dietă vegetarian vs. vegan vs. pescatariană. Care este diferența? Dietele vegană, vegetariană și pescatariană sunt trei tipuri de alimentație axate pe reducerea consumului de carne.

Mulți dintre noi adoptăm aceste diete dintr-o multitudine de motive. De exemplu, toate cele trei modele de alimentație au fost asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate și mediu.

Acest lucru v-ar putea face să vă întrebați cum se compară aceste diete și dacă una este mai sănătoasă decât celelalte.

Noțiuni de bază despre fiecare dietă

Deși dietele vegetariene, vegane și pescatariene implică toate consumul de mai puțină carne, există mai multe diferențe care le diferențiază.

Dietele pescatariene

Elimină toată carnea, însă  includ totuși fructe de mare și alte produse de origine animală, cum ar fi lactatele și ouăle.

Între timp, dietele vegetariene elimină, de obicei, toată carnea, peștele și păsările de curte. Ele pot include produse lactate și ouă, deși unele persoane aleg să limiteze sau să evite aceste produse.

Dietele vegane sunt mai restrictive

Ele nu includ carne, păsări de curte, pește sau alimente derivate de la animale, cum ar fi lactatele sau ouăle.

Deși există mai multe diferențe între dietele pescatariene, vegetariene și vegane, toate trei exclud carnea roșie și carnea de pasăre.

Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, de miel și de porc, este bogată în multe substanțe nutritive, inclusiv proteine, vitamina B12, fier și zinc.

Cu toate acestea, consumul de carne roșie  a fost asociat cu un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer.

Planuri de dietă

Toate cele trei planuri de dietă pun accentul pe alimentele vegetale dense în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele.

Din acest motiv, dietele pe bază de plante au fost legate de o listă lungă de beneficii pentru sănătate. De exemplu, ele pot sprijini gestionarea greutății și pot proteja împotriva bolilor cronice.

Dietă vegetarian vs. vegan vs. pescatariană. Care este diferența?

În comparație cu dietele vegane și vegetariene, dietele pescatariene sunt mult mai flexibile și mai ușor de ținut. Asta pentru că ele exclud doar carnea roșie și carnea de pasăre, dar permit alte produse de origine animală, cum ar fi peștele, ouăle și lactatele.

Acest lucru poate face mult mai ușor să vă satisfaceți nevoile nutriționale. De exemplu, fructele de mare sunt bogate în multe substanțe nutritive de care alimentele vegetale sunt adesea lipsite, inclusiv acizi grași omega-3, iod și vitamina D, potrivit healthline.com.

Ce includ dietele vegetariene și pescărești

De asemenea, dietele vegetariene și pescărești includ adesea produse lactate și ouă, care sunt bogate într-o varietate de vitamine și minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc și fosfor.

Pe de altă parte, dietele vegane sunt mai restrictive și elimină toate produsele de origine animală. Acest lucru poate crește riscul de deficiențe nutriționale pentru cei care urmează acest tip de alimentație.

Atât dietele vegane, cât și cele vegetariene necesită o planificare atentă pentru a vă asigura că vă satisfaceți nevoile nutriționale. În plus, anumite suplimente, precum vitamina B12 și fierul, sunt uneori recomandate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.