Sari la conținut

Reversul unei diete foarte la modă! Femeile se îngrașă și sunt nefericite

Diete în vogă și reversul lor! Femeile se îngrașă și sunt nefericite. Un nutriționist trage semnalul de alarmă!
Trăim vremuri în care opțiunile alimentare pot stârni conflicte mai aprige decât discuțiile pe teme politice. Iar adepții stilurilor vegetarian, vegan și raw vegan simt un profund dezgust atunci când aud vorbindu-se de beneficiile consumului de carne.

Medicul nutriționist Magdalena Wszelaki este consternată de evoluția dietelor vegetariene și este de părere că acestea au dus oamenii într-o stare de confuzie generală, potrivit unui articol DailyMail, și trage un semnal de alarmă: oamenii ignoră avertismentele specialiștilor, urmând un stil de viață idealizat, ceva ce li se pare lor că ”de bine”.

Magdalena Wszelaki nu crede în rețete unice sau într-o rețetă ideală a alimentației sănătoase, dar studiile arată că 1.2 milioane de oameni sunt vegetarieni în Marea Britanie.
Medicul nutriționist susține că pe fondul exploziei zilnice de noi diete și noi metode de a avea un stil de viață sănătos, oamenii sunt din ce în ce mai bulversați, temători, dar și preocupați, mai mult ca niciodată.

În urmă cu zece ani, clienții nu întrebau ce dietă să urmeze, dar acum fiecare persoană care se prezintă la nutriționist știe despre dieta keto (70% din hrană este alcătuită din grăsimi), paleo (sau a Epocii de Piatră), intermitentă etc.
Medicul nutriționist le spune că nu există o dietă anume, care să fie eficientă pentru toată lumea, doar că sunt câteva lucruri esențiale și general valabile, atunci când vrei să pierzi kilograme: eviți zahărul, alimentele procesate și excesul de cafea.

Mai mult, dr. Magdalena Wszelaki este de părere că dietele vegetariene nu sunt o variantă sănătoasă, dar cel mai important lucru este să ne ascultăm corpul.

”Îi sfătuiesc pe oameni să nu evite carnea. Pentru mine, alimentația vegetariană nu este o variantă sănătoasă, ca să nu mai spun de cea vegană, care exclude toate proteinele animale – ouăle, lactatele, carnea de pește, chiar și mierea!
Sunt dezamăgită, dar nu mirată, atunci când întâlnesc din ce în ce mai multe femei cu carențe serioase de vitamine, datorate regimurilor restrictive.

Un studiu realizat în Anglia a prezentat câteva date legate de acest aspect: Femeile nu au aportul corespunzător de minerale pe care ar trebui să îl aibă, iar tinerele cu vârste între 20 și 30 de ani sunt cele mai afectate.
Bărbații stau mai bine la acest capitol, fiindcă ei nu sunt atât de angrenați în povestea aceasta de renunțare la produsele animale”, precizează medicul, fără speranța că va fi aprobată de multă lume, în condițiile în care, numărul veganilor din Marea Britanie s-a triplat în ultimii 10 ani și potrivit datelor oficiale, 1.2 milioane de persoane sunt vegetariene.

Nu e de mirare, dacă stai să analizezi media britanică. Toate site-urile de sănătate vorbesc despre evitarea cărnii, chiar și a lactatelor, aceasta fiind cea mai în vogă tendință alimentară.
Nutriționistul atenționează. În ultimii 10 ani, după ce a consultat mai bine de 2.000 de femei, nu a văzut rezultate pozitive și de durată a celor cu regim vegan sau vegetarian.

E bine în primii ani, după care apar oboseala, depresia și răcelile frevente. Mulți se îngrașă, multora le cade părul, pot apărea disfuncții tiroidiene.

Femeile se pot îngrășa, altele se simt extrem de nefericite.

Potrivit DailyMail, dr. Magdalena Wszelaki a inițiat un grup de suport, unde aproximativ 2.800 de membri povestesc experiența lor cu renunțarea la carne.

70% dintre cei care au fost vegani sau vegetarieni pentru mai mult de doi ani au recunoscut că sănătatea lor nu s-a schimbat în bine, ba chiar s-a înrăutățit. Mulți au mărturisit că starea de bine nu a durat mai mult de un an.

Ce se întâmplă, de fapt?

E ușor să îți pierzi cheful. Dacă mănânci chips-uri și bei cola tot vegan te numești. Veganii și vegetarienii pot consuma adesea alimentele cu efect inflamator în organism: gluten, soia.

Medicul spune că nu trebuie să mâncăm șuncă zilnic, dar, pe termen lung, indiferent cât de sănătos mănânci, e greu să-ți iei anumite vitamine și nutrienți din surse fără proveniență animală.

De exemplu, veganii au carențe de vitamina A și D. Cele mai bune surse ale acestor vitamine sunt peștele, carnea și ficatul.

Vegetarienii le pot lua din lactate, dar depinde mult de ce convingeri au sau dacă nu sunt alergici. De asemenea, vegetarienii pot avea deficit de vitamina B12 și zinc, iar zincul este vital pentru sistemul imunitar.

Creierul nostru are nevoie de Omega-3, veganii își iau porția din semințe de chia și nuci, spre deosebire de carnivori, care își acizii grași din peștele gras. Corpul nu este la fel de prietenos în asimilarea substanțelor nutritive care nu au origine animală, iar poate de aceea mulți spun că vegetarienii și veganii sunt mai triști.

Până la urmă, cheia sănătății și a mulțumirii este să cunoști nevoile reale ale organismului tău și să ai un stil de viață în concordanță cu aceste nevoi. ”Dacă simți că vrei să renunți la carne, fă-o, dar oprește-te atunci când simți că nu te mai simți bine cu acest stil de viață”, conchide medicul nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel