Sari la conținut

Dilzem Retard 90mg, 30 comprimate

sursa foto: Unsplash
previziuni 2025

Va  rugam  sa  cititi  cu  atentie  si  in  intregime  acest  prospect  inainte  de  a  incepe administrarea medicamentului

– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra..

 

In acest prospect gasiti:

1. Ce este Dilzem si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte sa utilizati Dilzem

3. Cum sa utilizati Dilzem

4. Efecte nedorite posibile

5. Pastrarea Dilzem

 

Dilzem 60 mg, comprimate 60 mg

Dilzem 90 mg retard, comprimate filmate cu eliberare prelungita 90 mg

Diltiazem (sub forma de clorhidrat)

 

Dilzem 60 mg

– Substanta activa  este  clorhidratul de  diltiazem. Un  comprimat contine clorhidrat de diltiazem 60 mg.

– Celelalte componente (excipientii) sunt: lactoza monohidrat, ulei de ricin hidrogenat, acid stearic, carmeloza sodica 300, stearat de magneziu.

Dilzem 90 mg retard

– Substanta  activa  este  clorhidratul  de  diltiazem.  Un  comprimat  filmat  cu  eliberare prelungita contine clorhidrat de diltiazem 90 mg.

Celelalte componente (excipientii) sunt: in nucleu – lactoza monohidrat, ulei de ricin hidrogenat, acid stearic, carmeloza sodica 300, stearat de magneziu, in film – hipromeloza, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, silicona.

 

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata: Pfizer H.C.P. Corporation, 235 East 42nd Street, New

York, NY 10017-5755, SUA.

 

Dilzem este produs de Gödecke GmbH, Mooswaldallee, 1, D-79090 Freiburg, Germania.

 

1. CE ESTE DILZEM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Dilzem face din grupa de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. Comprimatele Dilzem 60 mg sunt albe, rotunde, plane, cu un sant de diviziune pe una din fete si inscriptionate „D 60” pe cealalta fata.

Comprimatele Dilzem 90 mg retard sunt albe, biconvexe, rotunde, filmate.

 

Dilzem 60 mg

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

 

Dilzem 90 mg retard

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita.

 

Comprimatele Dilzem sunt folosite pentru tratarea durerilor de inima (angina pectorala), a hipertensiunii arteriale si pentru prevenirea respingerii transplantului de rinichi atunci cand se administreaza ciclosporina.

2. INAINTE SA UTILIZATI DILZEM Nu utilizati Dilzem daca:

– sunteti alergic la diltiazem sau la oricare dintre componentele medicamentului;

– suferiti de  anumite boli  de  inima  cum sunt  boala  nodului sinusal sau  blocul atrio- ventricular de gradul II sau III, fara sa aveti implantat un stimulator cardiac (pacemaker);

– suferiti de hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta) cu valoarea maxima <90 mm Hg.

– suferiti de infarct miocardic acut;

– sunteti internat pentru o boala de plamani denumita congestie pulmonara.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Dilzem, daca:

– suferiti de insuficienta cardiaca congestiva;

– suferiti de boli de ficat sau de rinichi.

– aveti bloc atrio-ventricular de grad I sau bradicardie.

 

Utilizarea Dilzem cu alimente si bauturi

Este preferabil sa luati comprimatele inainte de masa.

 

Sarcina

Dilzem comprimate nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat la stricta recomandare a medicului. Daca ramaneti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Dilzem, informati-l pe medicul dumneavoastra.

Cereti  sfatul  medicului  dumneavoastra  sau  farmacistului  inainte  de  a  utiliza  orice medicament in timpul sarcinii.

 

Alaptarea

Dilzem  comprimate  nu  trebuie  utilizat  in  timpul  alaptarii.  Folositi  alte  metode  de alimentare a sugarului.

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza orice medicament in timpul alaptarii.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca aveti ameteli. Acest efect nedorit poate sa apara mai ales la inceputul tratamentului cu Dilzem.

 

Folosirea altor medicamente

Unele medicamente, atunci cand sunt utilizate in acelasi timp cu Dilzem, pot influenta modul in care Dilzem actioneaza, sau Dilzem poate influenta modul in care aceste medicamente actioneaza. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti in tratament cu oricare dintre medicamentele urmatoare:- beta-blocante  (de  exemplu,  propranolol),  digoxina,  chinidina  sau  diuretice  (folosite pentru a trata anumite boli de inima sau pentru scaderea tensiunii arteriale);

– carbamazepina (folosita pentru tratarea crizelor de epilepsie);

– cimetidina sau ranitidina (folosite pentru tratarea ulcerului gastric);

– litiu (folosit pentru tratarea depresiei);

– warfarina (folosita pentru a preveni coagularea excesiva a sangelui);

– rifampicina (folosita pentru tratarea anumitor infectii bacteriene);

– ciclosporina (folosita dupa transplantul de organe).

De asemenea, daca trebuie sa suferiti o interventie chirurgicala, informati-l pe medicul dumneavoastra, deoarece dozele de diltiazem si cele de anestezic (folosit pentru prevenirea durerii) trebuie modificate.

Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alt medicament, chiar si dintre cele care se elibereaza fara prescriptie medicala.

 

3.   CUM SA UTILIZATI DILZEM

 

Utilizati intotdeauna Dilzem cu respectarea stricta a indicatiilor medicului. Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

Medicul dumneavoastra va poate prescrie dozele de Dilzem sub forma de comprimate de 60 mg sau sub forma de comprimate cu eliberare prelungita de 90 mg.

Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa.

Luati comprimatele in mod regulat, la aceleasi ore din zi.

Daca aveti impresia ca Dilzem actioneaza prea slab sau prea puternic, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

 

Boala cardiaca ischemica

Doza initiala este de 120 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, medicul putand decide cresterea ulterioara a acesteia in mod treptat, la intervale de 1 – 2 zile, pana la obtinerea unui rezultat satisfacator, de obicei pana la 180-360 mg clorhidrat de diltiazem pe zi. Doza totala zilnica este divizata in 2-4 doze egale, care se administreaza de preferinta inainte de mese si seara inainte de culcare. Daca este nevoie, doza zilnica poate fi crescuta pana la maximum 480 mg clorhidrat de diltiazem.

 

Hipertensiune arteriala

Doza va fi ajustata in mod individual de catre medicul dumneavoastra. Doza initiala este de 120-240 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, putand fi crescuta la indicatia medicului pana la obtinerea  unor  valori  satisfacatoare  ale  tensiunii  arteriale,  de  obicei  pana  la  240-360  mg clorhidrat de diltiazem pe zi. Doza totala zilnica este divizata in 2-4 doze egale, care se administreaza de preferinta inainte de mese si seara inainte de culcare.

Daca utilizati si alte medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, medicul dumneavoastra  poate  decide  scaderea  dozelor  acestor  medicamente  sau  scaderea  dozei  de Dilzem.

 

Transplant renal

Doza initiala este de 120 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, divizata in 2 doze egale. Doza obisnuita este de 180-360 mg clorhidrat de diltiazem pe zi. In functie de tensiunea arteriala, doza poate fi crescuta pana la maximum 360 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, divizata in 3 doze egale.Utilizarea concomitenta cu alte medicamente cu efect la nivelul aparatului cardiovascular

In functie de situatia clinica, in cursul tratamentului cu diltiazem poate fi administrata si nitroglicerina cu administrare sublinguala pentru tratarea crizele anginoase acute sau pot fi administrati  nitrati  cu  actiune  scurta  sau  prelungita  pentru  prevenirea  crizelor  de  angina pectorala.

 

Utilizarea la pacientii cu boli de ficat sau de rinichi

Daca suferiti de boli de ficat sau de rinichi si tratamentul cu diltiazem este de lunga durata, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea regulata de analize de laborator.

 

Utilizarea la copii

Dilzem nu trebuie utilizat la copii.

 

Daca luati prea multe comprimate de Dilzem odata

Daca luati prea multe comprimate odata, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital. Nu conduceti vehicule.

 

Daca uitati sa luati o doza de Dilzem

Luati doza imediat ce va amintiti. Totusi, daca momentul pentru urmatoarea doza este apropiat, luati doar aceasta doza si nu mai luati doza pe care ati uitat-o. Nu luati o doza dubla pentru a recupera doza uitata.

 

Daca doriti sa intrerupeti tratamentul cu Dilzem

Continuati tratamentul cu Dilzem chiar daca va simtiti bine. Nu intrerupeti tratamentul inainte de a va adresa medicului dumneavoastra.

 

4.   EFECTE NEDORITE POSIBILE

 

Ca si in cazul altor medicamente, Dilzem poate produce efecte nedorite.

Cele mai frecvente efecte nedorite pot fi: oboseala accentuata, umflarea mainilor sau picioarelor,  inrosirea  brusca  a  fetei,  rarirea  batailor  inimii,  dureri  de  cap,  ameteli,  eruptii cutanate, greata.

 

Efecte nedorite mai putin frecvente sunt: durere in piept, palpitatii, insuficienta cardiaca congestiva,  scaderea  tensiunii  arteriale  (hipotensiune  arteriala),  lesin,  pierderea  poftei  de mancare, constipatie sau diaree, tulburari gastrice, varsaturi, crestere in greutate, aparitia de pete rosii pe piele sau alte eruptii cutanate, mancarime, hipersensibilitate a pielii la lumina soarelui, urticarie, modificari ale unor  teste de sange, cresterea glicemiei (concentratia de zahar din sange), dureri musculare sau articulare, tulburari de memorie, depresie, tulburari de mers, halucinatii, insomnie sau somnolenta, nervozitate, tulburari de personalitate, amorteli, zgomote in urechi, tremuraturi, tulburari sexuale, dificultati de respiratie, sangerari nazale, nas infundat, urinare frecventa, iritatie oculara, tulburari de vedere.

Rareori, a fost observata umflarea gingiei (hiperplazie gingivala).

Daca observati unul dintre urmatoarele fenomene, contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra: umflarea fetei, ochilor, limbii, buzelor, respiratie dificila sau dificultati de inghitire, eruptii cutanate, mancarime generalizata, pe tot corpul, inmultirea sau accentuare durerilor in piept.

 

Daca  observati  aparitia  unui  alt  efect  nedorit  decat  cele  mentionate,  va  rugam,  de asemenea, sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

 

5. PASTRAREA DILZEM

 

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Data ultimei verificari a prospectului

Noiembrie 2005

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel