Sari la conținut

Din ce cauză apar varicele? Află dacă ești printre persoanele predispuse afecțiunii

Varicele
sursa foto: doctorul zilei
Persoanele cu varice au risc major de infarct și AVC

Din cuprinsul articolului

Varicele se dezvoltă ca urmare a procesului degenerativ al peretelui venos. Aceasta este caracterizată prin dilatația venelor de la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă impactul estetic, varicele pot afecta și capacitatea de muncă a persoanelor.

Varicele sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Deși pot avea multiple cauze, principalele sunt cele de ordin genetic și, de asemenea, cele caracterizate de stilul de viață și poziția predominantă a corpului.

De ce apar varicele?

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de Chirurgie Vasculară și doctor în științe medicale, dezvăluie pentru DC Medical care sunt principalele cauze ale apariției varicelor și, de asemenea, ce persoane sunt predispuse.

 

Statura bipedă, un factor important

„Este nevoie de de doi factori. Este nevoie de o creștere a presiunii venoase la nivelul acestor vene, o hipertensiune venoasă, care poate apărea, și fac o paranteză, este o boală pe care noi, oamenii, o avem ca un tribut al poziției bipede.

Este interesant de știut că animalele care nu au statură bipedă nu fac boală varicoasă.

Deci în momentul în care stăm foarte mult în picioare, în care muncim foarte mult în picioare, în momentul în care la acest efort de adaptare a circulației de întoarcere într-o stațiune bipedă se adaugă și un perete venos mai slab, sau un aparat valvular deficitar, ca și structură și și funcționalitate, atunci apare hipertensiunea venoasă, împreună cu un proces inflamator. Și împreună duc la degradarea peretelui venos, a aparatului valvular, și apariția acestor varice”, a spus cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă.

Ce persoane sunt predispuse afecțiunii?

„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați).

Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos.

De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a adăugat Dr. Sorin Băilă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel