luni, iunie 14, 2021

Ce sunt varicele? Varicele, cunoscute și sub numele de varicoze sau varicozități, apar atunci când venele se măresc, se dilată și se umplu excesiv de sânge. Varicele apar de obicei umflate și ridicate și au

o culoare albastru-violet sau roșu. Ele sunt adesea dureroase.

Afecțiunea este foarte frecventă, în special la femei. Aproximativ 25% din toți adulți au varice. În majoritatea cazurilor, varicele apar pe partea inferioară a picioarelor.

Cauzele varicelor

Varicele apar atunci când venele nu funcționează corect. Venele au supape unidirecționale care împiedică sângele să curgă înapoi. Când aceste supape cedează, sângele începe să se colecteze în vene, mai degrabă decât să continue spre inima ta. Venele se măresc apoi. Varicele afectează adesea picioarele. Venele de acolo sunt cele mai îndepărtate

de inima ta, iar gravitația face ca sângele să curgă mai greu.

Unele cauze potențiale ale varicelor includ:

 • sarcina
 • menopauza
 • vârsta peste 50 de ani
 • statul în picioare perioade lungi de timp
 • obezitate
 • antecedente familiale de varice

Simptomele varicelor

Simptomele primare ale varicelor sunt venele foarte vizibile, deformate, de obicei pe picioare. De asemenea, este posibil să aveți durere, umflături, greutate și durere peste sau în jurul venelor mărite.

În unele cazuri, puteți dezvolta umflături și decolorări. În cazurile severe, venele pot sângera semnificativ,

putând determina formarea ulcerelor.

Diagnosticarea varicelor

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă examineze picioarele și venele vizibile în timp ce stați în poziția întinsă sau stați în picioare. Vă poate întreba despre orice durere sau simptome pe care le aveți.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să efectueze o ecografie cu ultrasunete pentru a vă verifica fluxul sanguin. Acesta este un test neinvaziv care utilizează unde sonore de înaltă frecvență și permite medicului dumneavoastră să vadă cum curge sângele în vene.

În funcție de locație, se poate face o

venografie pentru a vă evalua în continuare venele.  Venografia este imaginea radiografica a venelor dintr-o anumita regiune, obtinuta pentru a pune in evidenta lezarea, obstruarea sau comunicarea anormala cu alte vase.

Testele, cum ar fi ultrasunetele sau venografie, vă asigură că o altă tulburare, cum ar fi un cheag de sânge sau un blocaj, nu provoacă durere și umflături în picioare.

Tratarea și prevenirea varicelor

În general, medicii sunt conservatori atunci când tratează varicele. Probabil că vi se va recomanda să faceți modificări în stilul dvs. de viață, în loc să încercați tratamente

mai agresive.

Schimbările stilului de viață

Următoarele modificări pot ajuta la prevenirea formării sau agravării varicelor:

 • Evitați să stați în picioare pentru perioade lungi de timp.
 • Slăbiți sau mențineți o greutate sănătoasă.
 • Exercițiu pentru a vă îmbunătăți circulația.
 • Folosiți șosete de compresie sau ciorapi.

Dacă aveți deja varice, ar trebui să urmăriți acești pași pentru a preveni noile vene varicoase. De asemenea, ar trebui să vă ridicați picioarele ori de câte ori simțiți nevoia să vă odihniți sau atunci când dormiți.

Alte opțiuni de tratament

În prezent, sunt disponibile o mare varietate de opțiuni de tratament minim invazive pentru varice. Acestea includ:

 • scleroterapie, folosind o injecție chimică de lichid sau spumă pentru a bloca o venă mai mare
 • microscleroterapie, folosind o injecție chimică lichidă pentru a bloca venele mai mici
 • chirurgie cu laser
 • terapie de ablație endovenosă, folosind căldură și unde de radiofrecvență pentru a bloca o venă
 • chirurgie endoscopică a venei, folosind un mic scop luminat introdus printr-o mică incizie pentru a bloca o venă

Înainte de a alege o metodă, trebuie să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și despre riscuri. Metoda recomandată poate depinde de simptomele, dimensiunea și localizarea venei varicoase.

Ultimele stiri

Parteneri