Sari la conținut

Dispar medicamentele ieftine. Tendința îngrijorătoare pune pe jar APMGR

APMGR solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a grupului de lucru pentru taxa clawback: Introducerea calculului diferenţiat pentru taxa clawback  repezintă singura soluţie pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă

 Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR) solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a grupului de lucru pentru taxa clawback şi luarea unei decizii imediate pentru introducerea calculului diferenţiat al acesteia – singura măsură care poate opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă.

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedeşte că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflaţia nu a fost nici pe departe suficientă,” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR. La acest nivel, datorită faptului că se aplică la preţul de farmacie, taxa reprezintă 35% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei.

Pe lângă taxa clawback producătorii de medicamente au de acoperit începând cu această lună şi costurile implementării Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor, respectiv introducerea unor elemente de siguranţă suplimentare pe cutiile de medicamente, care să reducă riscul falsificării acestora.

“O taxă clawback care reprezintă cel puţin o treime din preţul de producţie, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca şi mai multe medicamente să ajungă cu preţul de vânzare sub costul de produţie, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producţie sau sistarea importului, precizează Adrian Grecu.

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronici nu-şi găsea medicamentele necesare în farmacie, iar acest lucru s-a agravat la începutul acestui an. Majoritatea acestor pacienţi nu mai pot avea o schemă de tratament completă din cauza lipsei medicamentelor ieftine, conform declaraţiilor reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi. Medicamentele cu preţul sub 25 de lei, folosite de peste 8 milioane de pacienţi şi fabricate în majoritatea lor în România, sunt primele afectate de nivelul actual al taxei clawback.

În contextul actual, APMGR estimează o  tendinţă accentuată de dispariţie a medicamentelor ieftine de pe piaţă. ‘’Este momentul ca Ministerul Sănătăţii să-şi ţină promisiune făcută anul trecut şi să trecă la implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback,’’ a mai adăugat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR)  a propus autorităţilor o soluţie de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţ, soluţie validată de simulările CNAS şi acceptată de Consiliul Concurenţei.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel