Sari la conținut

Dispozitiv purtat la încheietura mâinii care ar putea detecta devreme boala Alzheimer: studiu

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii au dezvăluit o nouă metodă de a detecta boala Alzheimer într-un stadiu incipient, prin monitorizarea tiparelor zilnice de activitate folosind dispozitive de urmărire a activității purtate la încheietura mâinii.

Oamenii de știință speră că abordarea lor inovatoare ar putea ajuta la identificarea promptă a afecțiunii, permițând intervenția timpurie pentru ajutor și sprijin în timp util.

Dispozitiv purtat la încheietura mâinii care ar putea detecta devreme boala Alzheimer

Într-un studiu recent, publicat în revista Sleep, condus de cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, echipa a analizat 82 de adulți în vârstă sănătoși din punct de vedere cognitiv, care au participat la un studiu de lungă durată asupra îmbătrânirii.

Datele de mișcare ale participanților au fost examinate de la dispozitive asemănătoare unui ceas de mână numite actigrafe purtate de aceștia. În timp ce făceau o scanare PET, 25 de participanți au avut o acumulare detectabilă de amiloid din creier, acumularea de proteine ​​asociată cu boala Alzheimer.

Folosind o tehnică statistică sensibilă numită FOSR (funcție pe regresie scalară), cercetătorii au detectat că participanții cu amiloid pozitiv au avut o activitate medie mai mare în timpul după-amiezii devreme (1:00 până la 3:30 p.m.) și mai puțină variabilitate a activității de zi cu zi de la 13:30 la 16:00 și de la 19:30 la 22:30, comparativ cu participanții amiloid negativ.

Deși unele dintre aceste ferestre de timp cu diferențe nu au fost semnificative din punct de vedere statistic într-o analiză mai conservatoare, cercetătorii au remarcat că o activitate mai mare de după-amiază și o variabilitate mai scăzută după-amiaza la participanții cu amiloid pozitiv au încă ecou descoperirile lor anterioare.

„Trebuie să replicăm aceste constatări în studii mai mari, dar este interesant că acum am văzut o diferență similară între adulții în vârstă cu amiloid pozitiv și amiloid negativ în două studii independente”, a spus Adam Spira, care a condus studiul, potrivit Medical Daily.

Rezultatele noului studiu confirmă parțial concluziile unui studiu anterior într-un eșantion mai mic, condus și de Spira, și sugerează că actigrafele ar putea fi într-o zi un instrument care să ajute la detectarea incipientei bolii Alzheimer, înainte de apariția unei tulburări cognitive semnificative.

„Este de imaginat că activitatea mai mare de după-amiază pe care am observat-o să fie un semnal de „apus preclinic”. În același timp, este important de reținut că aceste constatări reprezintă medii în rândul unui eșantion mic de persoane în vârstă pe o perioadă scurtă de timp.

Nu putem prezice dacă o persoană va dezvolta plăci de amiloid în funcție de momentul activității lor. Așadar, ar fi prematur ca persoanele în vârstă să fie îngrijorate, deoarece trackerele lor de fitness spun că sunt deosebit de active după-amiaza, de exemplu”, a mai spus Spira.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel