Sari la conținut

Riscul de a face Alzheimer, mai mare la persoanele care au această problemă!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii de la Rutgers Health din SUA au descoperit că, în cazul persoanelor cu risc de Alzheimer, grăsimea abdominală în procent mare este și mai periculoasă, pentru că crește acest risc. În mod interesant, însă, asta se întâmplă doar în cazul bărbaților, nu și al femeilor.

Studiul care a condus la această concluzie a fost realizat pe 204 persoane sănătoase de vârstă mijlocie cu antecedente familiale de Alzheimer, scrie Medical Xpress.

Pericolul depozitelor de grăsime din pancreas

Cercetătorii s-au concentrat asupra depozitelor de grăsime din pancreas, ficat și abdomen, care au fost măsurate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM).

Rezultatele studiului au indicat că, la bărbații de vârstă mijlocie cu risc crescut de Alzheimer, nivelurile mai ridicate de grăsime din pancreas au fost asociate cu o funcție cognitivă mai scăzută și cu un volum redus al creierului.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Totuși, această legătură nu a fost observată (cel puțin nu în aceeași măsură) și la femei, potrivit sursei citate de stirileprotv.ro.

32 de milioane de persoane suferă de Alzheimer

Bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, duc la pierderea progresivă a funcției celulelor nervoase și chiar la moartea celulelor din creier sau din sistemul nervos periferic. Această pierdere afectează funcțiile de bază, cum ar fi mișcarea și vorbirea, precum și abilități mai complexe care implică abilități cognitive și funcții corporale.

Estimările actuale indică faptul că aproximativ 32 de milioane de persoane suferă de Alzheimer, iar un număr impresionant de 315 milioane prezintă semne preclinice. Aceste cifre reprezintă 22% din persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, ceea ce face din Alzheimer o provocare majoră pentru sănătate la nivel mondial.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel