Categories: Ştiri sănătate

Dispozitivul care detectează coronavirusul după miros. La ce preț ar putea ajunge?

Tehnologia dezvoltată pentru detectarea și monitorizarea COVID-19 poate face distincția între indivizii infectați cu virusul SARS-CoV-2 și indivizii neinfectați din probele de miros corporal cu o precizie de până la 100%, potrivit noilor cercetări.

Condus de cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și de compania de biotehnologie RoboScientific Ltd. cu Universitatea Durham, studiul a testat dispozitive cu senzori organici semi-conductori (OSC) care ar putea fi folosiți ca instrumente de screening de detectare a coronavirusului în mulțime.

Conform cercetărilor efectuate până la această dată, infecția cu COVID-19 are un miros distinct, rezultat din modificările compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului – generând o „amprentă digitală” a mirosului pe care senzorii unui astfel de aparat îl pot detecta.

În urma testelor efectuate, s-a putut observa că senzorii au atins o sensibilitate de 100%, sugerând astfel că aparatul poate detecta infecția cu covid-19 mai precis decât orice alt test de diagnostic disponibil.

Acest aparat detectează în 15 minute o persoană infectată. Timp în care dispozitivul îi scanează te toți cei care sunt într-un spațiu închis. Poate fi montat într-o sală de clasă, într-un birou, sau chiar în cabina unui avion. Aparatul este programat să trimită automat, prin SMS sau e-mail rezultatele pozitive unei persoane desemnate.

Un astfel de dispozitiv ar putea fi cumpărat la prețul de 5.000 de lire sterline. Pare scump la prima vedere, dar dacă va fi omologat, înlocuiește incusiv testele PCR. Cercetătorii l-au testat timp de două zile, iat eficiența a fost de 100%. Însă, spun ei, e nevoie de studii la scară mult mai largă, pentru a dovedi eficacitatea noii tehnologii.

 

Recent Posts

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

13 minute ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

33 de minute ago

De ce este greșit să ne urăm „Paște Fericit”? Un celebru filolog explică cum ar trebui să ne transmitem urări în aceste zile de sărbătoare

Sărbătorile pascale 2024 sunt un bun prilej pentru a transmite celor dragi, care nu sunt…

53 de minute ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

o oră ago

Astăzi începe Săptămâna Luminată, moment în care se deschid Porție Raiului. Tradiții și superstiții în Săptămâna Luminată, pentru a avea noroc tot anul

Săptămâna Luminată este săptămâna care urmează Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna…

2 ore ago

HOROSCOP: Patru ZODII cu lipici la BANI în luna MAI 2024. Atrag NOROCUL ca un magnet!

Dacă vă întrebați ce rezervă viitorul imediat apropiat nativilor, astrele spun că patru zodii vor…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic