Sari la conținut

Distanțarea socială nu este o măsură anti-COVID eficientă, arată un studiu MIT

Distanțarea socială este o măsură anti-COVID standard, impusă de autorități mai ales în spațiile închise. Cu toate acestea, un nou studiu MIT atestă că nu oferă protecția necesară. De fapt, cercetătorii avertizează că persoanele care stau la o distanță de 30 de metri sunt la fel de expuși infectării, purtând și masca.

Studiul pune la îndoială recomandările autorităților de a păstra o distanță de minimum 2 metri între persoane și spun că această distanță nu va fi suficientă când mai multe persoane vor sta în același spațiu închis pentru o perioadă mai lungă de timp.

Distanțarea socială nu este eficientă în spații închise

Profesorii Martin Z. Bazant şi John W.M Bush au dezvoltat o metodă prin care se poate calcula riscul de expunere la coronavirus în spaţii închise, în funcţie de mai mulţi factori care pot influenţa transmiterea, inclusiv timpul petrecut în interior, filtrarea şi circularea aerului, imunizarea, tulpinile, masca de protecţie şi activităţi precum respirat, mâncat, vorbit sau cântat.

„Noi spunem că această regulă nu aduce beneficii, nici măcar când oamenii poartă măşti. Nu are nicio bază reală, pentru că aerul pe care o persoană îl respiră când poartă o mască are tendinţa de a se ridica şi a coborî în altă parte a camerei”, a explicat Bazant, conform CNBC, citat de DC News.

Fără măşti, Bazant spune că distanţa de 2 metri ar oferi o protecţie în plus împotriva infectării cu coronavirus. „În spaţii mixte, o persoană care se află la 20 de metri distanţă nu este cu nimic mai în siguranţă decât o persoană aflată la 2 metri distanţă”, au explicat specialiştii.

Ventilația, mai importantă decât distanțarea

Aceştia spun, astfel, că multe dintre locurile care au fost închise din cauza pandemiei puteau fi lăsate deschise, dacă se asigura o ventilaţie corectă.

„Când spaţiul este suficient de mare, când ventilaţia funcţionează foarte bine, putem lucra la cantitatea de timp pe care o petrec oamenii în interior. Concentrarea pe distanţare a fost greşită încă de la început. CDC şi OMS nu au venit niciodată cu o justificare pentru acestea, doar au spus că asta trebuie să facem. Singura justificare a fost bazată pe studiul strănutului şi al tusei, unde se uită la cele mai mici particule care ar putea ajunge pe podea sau alte suprafeţe.

Dar chiar şi aceste date sunt aproximative, pentru că particulele acestea pot fi mai mari sau mai mici, pot ajunge mai departe sau pot sta mai aproape de fiecare persoană. Distanţarea îţi dă un fals sentiment de siguranţă, pentru că în spaţii închise, toată lumea e la fel de expusă. Aerul urmează calea cea mai uşoară. În cazul persoanelor cu mască asta înseamnă că aerul se duce în sus. Aerul expirat este, evident, mai cald decât mediul înconjurător, deci urcă. Ăsta e principalul motiv pentru care distanţarea în spaţii deschise este complet fără sens, mai ales atunci când oamenii poartă mască.

Studiul nostru arată că regula celor doi metri distanţă este insuficientă pentru a limita transmiterea COVID-19 în spaţii închise. Trebuie, mai degrabă, să limităm timpul petrecut în spaţii închise”, a mai explicat profesorul Bazant.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel