Sari la conținut

Doamnelor, sunteți stresate? Oamenii de știință vă îndeamnă să mirosiți hainele partenerului. Iată de ce

mirosuri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Doamnelor, sunteți stresate? Oamenii de știință vă îndeamnă să mirosiți hainele partenerului.

Stresul provoacă întotdeauna explozia emoțiilor și ridică tensiunea fizică. Deși poate proveni de la orice eveniment care te poate face să te simți deprimat, furios sau nervos, există multe modalități de a o calma.

Potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății mintale, este foarte important să calmăm și să controlăm stresul pe termen lung înainte ca acesta să devină cronic, afectând și aspectele fizice ale corpului. Ori de câte ori corpul tău este stresat, eliberează hormoni care fac creierul alert, provocând tensiune în mușchi și crescând pulsul.

Stresul cronic poate provoca vătămări ireparabile organismului și, în timp, vă expune riscului de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, probleme cardiace, diabet, obezitate, depresie și anxietate și probleme ale pielii cum ar fi acneea sau eczema.

Stresul poate provoca prea multe simptome fizice, precum și emoționale, dintre care unele includ diaree sau constipație, dispnee, dureri de cap, oboseală constantă, probleme sexuale, insomnie și lipsă de somn, stomac deranjat, dependență de alcool, scădere sau creștere în greutate, dureri corporale, etc.

Science says sniffing your partner's shirt helps reduce stress - Science & Tech - The Jakarta Post

Doamnelor, sunteți stresate? Mirosiți hainele partenerului: iată de ce

Pe lângă simptomele de sănătate aduse de stres, femeile dezvoltă diverse alte probleme de sănătate dacă se confruntă cu stres cronic, sarcină și probleme menstruale. Prin urmare, pentru a le scuti de această afecțiune, Universitatea British Columbia din Canada a venit cu o idee nouă.

Studiul a dedus că femeile care sunt stresate se simt mai calme după ce au fost expuse la mirosul partenerului lor de sex masculin, cum ar fi mirosul unui tricou ce îi aparține.

Studiul mai spune că atunci când femeile sunt expuse la mirosul unui străin, acesta a avut efectul opus și a crescut nivelul cortizolului, hormonul stresului.

„Multe femei poartă hainele partenerului lor sau dorm pe partea lui de pat când acesta este plecat, dar s-ar putea să nu realizeze de ce se implică în aceste comportamente”, a spus Marlise Hofer, autorul principal al studiului publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială.

„Descoperirile noastre sugerează că doar parfumul unui partener, chiar și fără prezența sa fizică, poate fi un instrument puternic pentru a ajuta la reducerea stresului”, a adăugat Marlise Hofer.

Cum a fost realizat studiul? Hofer și echipa ei au efectuat cercetarea prin înrolarea a 96 de cupluri de sex opus. Femeile au fost însărcinate să mirosească un tricou care era fie nepurtat, fie purtat de partenerul lor sau de un străin. Nu li s-a spus care dintre ele li s-a dat. Potrivit rezultatelor, femeile au fost supuse unui test de stres care a implicat un simulacro de interviu de angajare și o sarcină de matematică mentală și, de asemenea, au răspuns la întrebări despre nivelul lor de stres și au furnizat mostre de salivă folosite pentru a-și măsura nivelul de cortizol.

De ce ar trebui să miroasă femeile?

Potrivit cercetătorilor, femeile au un simț al mirosului mai bun decât bărbații. Așadar, atunci când a fost efectuat studiul, femeilor li s-a spus să acționeze ca mirositoare, deoarece ar avea o reacție mai bună și s-ar simți mai puțin stresate atât înainte, cât și după ce le-a fost efectuat testul de stres.

Cercetătorii au dedus că acele femei care au mirosit cămașa partenerului și au putut identifica corect mirosul aveau niveluri mai scăzute de cortizol, ceea ce a ajutat la reducerea stresului într-o mare măsură.

Pe de altă parte, mirosul unui străin a crescut nivelul de cortizol. „De la o vârstă fragedă, oamenii se tem de străini, în special de bărbați străini, așa că un miros ciudat de bărbați poate declanșa răspunsul de luptă sau fuga care duce la creșterea cortizolului”, a spus Hofer.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel