Sari la conținut

ALERTĂ! O femeie din Albă internată cu botulism după ce a mâncat o conservă de pește. Ce este botulismul și cum se manifestă?

O femeie în vârstă de 45 de ani a ajuns de urgență la spital cu suspiciune de botulism, după ce a mâncat o salată cu pește din conservă.

Pentru că spitalele din județ nu au avut în stoc serul salvator, pacienta a fost transferată cu elicopterul la Oradea.

Între timp, probele prelevate de la ea au fost trimise la București, la Institutul Cantacuzino.

Femeia spune că a cumpărat conserva de pește de la un magazin din oraș și a mâncat-o duminică. A început să se simtă rău, iar a doua zi starea ei s-a agravat, așa că s-a dus la spital. Medicii au remarcat simptome tipice botulismului.

Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia: „S-a făcut examen CT, examen RMN, s-au făcut toate analizele și s-a încercat găsirea unui ser antibutulinic”.

S-au prelevat probe de sânge pentru analize suplimentare care se fac la Institutul Cantacuzino din București. Miercuri dimineață, femeia a fost transferată cu un elicopter SMURD la alt spital.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Pacienta a fost transferată la Oradea întrucât fiole de ser antibotulinic se găsesc doar în centrele universitare, întrucât vorbim de o boală foarte, foarte rară”.

Alertă în Alba

Direcţia de Sănătate Publică Alba anunţă că se fac analize suplimentare pentru confirmarea suspiciunii şi că a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.

„Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Direcţia de Sănătate Publică Alba, potrivit News.ro.

Inspectorii DSP Alba au informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba asupra acestui caz.

Inspectorii sanitar-veterinari Alba au început o anchetă

Dragoș Suciu, purtător de cuvânt DSVSA Alba: „S-au început verificările inclusiv la magazinul unde a fost comercializat produsul. Controalele vizează mai multe aspecte, inclusiv verificarea produslui prin probe de laborator”.

Ce este botulismul?

Botulismul este o toxiinfectie alimentara severa cauzata de o neurotoxina de origine bacteriana, care determina paralizia progresiva a muschilor striati cu aparitia insuficientei respiratorii acute. Sursa de toxiinfectie cu C. botulinum in cazul botulismului alimentar, este reprezentata de catre alimentele conservate dupa prelucrare termica insuficienta, in special cele produse in gospodarie (conserve vegetale, de carne sau peste).

Simptomele botulismului

Simptomele toxiinfectiei alimentare cu C. botulinum sunt reprezentate de catre:

  • Perioada de debut instalata la 4-24 de ore de la eliberarea toxinei in organism este caracterizata de afectarea nervilor cranieni si se manifesta prin:
  • Tulburari de vedere: fotofobie (sensibilitate dureroasa la lumina), diplopie (vedere dubla), ptoza palpebrala (caderea pleoapei), nistagmus (miscari sacadate ale globilor oculari pe orizontala sau verticala);
  • Tulburari de vorbire: dizartrie, disfonie;
  • Tulburari de deglutitie (inghitire cu dificultate a hranei si lichidelor);
  • Perioada de stare apare la 1-6 saptamani de la eliberarea toxinei si se manifesta prin:
  • Accentuarea tulburarilor nervoase specifice fazei de debut;
  • Paralizii ale nervilor motori periferici: uscaciune bucala, constipatie, retentie de urina;
  • Tulburari ale activitatii musculare: mers nesigur, paralizie flasca simetrica, paralizie progresiva a diafragmei si muschilor respiratori accesori care duc la insuficienta respiratorie;
  • Somnolenta, hipercapnie (cresterea concentratiei de dioxid de carbon), cianoza datorate sindromului de insuficienta respiratorie acuta;
  • Stare pseudocomatoasa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel