Sari la conținut

Doar 11 minute de ACEST tip de mers prostesc ar putea învinge riscul de boli de inimă. Oferă aceleași beneficii ca și exercițiile viguroase

Doar 11 minute de ACEST tip de mers prostesc ar putea învinge riscul de boli de inimă. Oferă aceleași beneficii ca și exercițiile viguroase

Un nou studiu a descoperit că mersul pe jos ineficient oferă de fapt aceleași beneficii ca și exercițiile viguroase. Având în vedere acest lucru, cercetătorii au descoperit că „mersul prostesc” pentru doar câteva minute pe zi, la fel ca personajul comedianului John Cleese, Mr. Teabag, poate stimula fitness-ul cardiovascular și poate crește nivelul general de activitate.

În mod interesant, autorii studiului spun că modalitatea de a ajuta persoanele inactive să atingă obiectivele de exerciții sănătoase este de a face sarcini simple, cum ar fi mersul pe jos, cât mai ineficiente posibil!

Cercetătorii estimează că adulții ar putea realiza 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă pe săptămână mergând în stilul Teabag – mai degrabă decât în stilul lor obișnuit – timp de aproximativ 11 minute/zi.

Walking like Monty Python's 'Mr Teabag' could help adults meet exercise targets, study reveals | Daily Mail Online

Doar 11 minute de ACEST tip de mers prostesc ar putea învinge riscul de boli de inimă. Oferă aceleași beneficii ca și exercițiile viguroase

Înlocuirea pașilor obișnuiți de stil cu pași de stil Teabag timp de aproximativ 12-19 minute/zi ar crește consumul zilnic de energie cu aproximativ 100 kcal.

Ratele globale de inactivitate fizică nu au crescut în ultimii 20 de ani, în ciuda campaniilor de creștere a activității fizice și de stimulare a aptitudinii cardiovasculare la adulți. Pentru a umple această lacună vitală în cercetare, o echipă de cercetători americani și-a propus să compare cheltuiala energetică a mersului pe jos cu eficiență scăzută cu mersul pe jos cu eficiență ridicată.

Descoperirile lor, publicate în prestigiosul jurnal BMJ, se bazează pe date de la 13 adulți sănătoși (șase femei, șapte bărbați) cu vârsta cuprinsă între 22 și 71 de ani (vârsta medie 34 de ani) fără antecedente de boli cardiace sau pulmonare și fără tulburări de mers cunoscute.

„Analiza noastră a energiei consumate în timpul diferitelor stiluri de mers urmărește să-i împuternicească pe oameni să-și miște propriul corp în moduri mai energice – și, sperăm, vesele –”, au scris autorii. „Eforturile de a stimula fitnessul cardiovascular ar trebui să includă incluziunea și ineficiența pentru toți.”

Pentru studiu, au fost măsurate înălțimea și greutatea corporală și fiecărui participant i s-a arătat un videoclip cu schița „Ministry of Silly Walks” înainte de a efectua trei probe de mers pe jos, fiecare cu durata de cinci minute, în jurul unui traseu interior de 30 de metri.

  • În prima încercare, participanții au mers în stilul lor obișnuit, într-un ritm liber ales.
  • Pentru următoarele două încercări, participanții au fost rugați să recreeze, cât au putut, plimbările domnului Teabag și domnului Putey pe care le-au văzut în videoclip.

Cercetătorii au descoperit că doar plimbarea Teabag a dus la o cheltuială de energie semnificativ mai mare – de aproximativ 2,5 ori mai mare decât mersul obișnuit.

În ceea ce privește cheltuiala energetică, schimbarea doar unui minut de stil obișnuit de mers cu un minut de plimbare Teabag a fost asociată cu o creștere a consumului de energie de 8 kcal/min pentru bărbați și 5 kcal/min pentru femei.

Ce este mersul pe jos în stil Teabag

Stilul de mers Teabag presupune deplasarea înainte cu picioarele ușor îndoite, intercalate cu lovituri înalte, hopuri înapoi și alte smucituri neregulate ale picioarelor. Mersul Putey, pe de altă parte, constă în ridicarea genunchiului stâng la un unghi de 90 de grade la fiecare pas alternativ.

Exploziile de activitate fizică de până la unul până la două minute, acumulate de-a lungul timpului, pot produce beneficii cardiovasculare, astfel încât oamenii s-ar putea angaja în explozii regulate de mers ineficient, în momente și locuri care sunt cele mai convenabile pentru ei, inclusiv în interior.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel