Din cuprinsul articolului
O dietă care include pește ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice, îmbunătățește memoria și funcțiile creierului. Așa susține medicul rus Lyudmila Frolova, adăugând că somonul nu este cea mai bună opțiune în acest caz și este mai bine să acordăm atenție capelinului consumat mai rar.
Cel mai bun pește pentru creier și memorie
Expertul amintește că peștele este o sursă de nutrienți importanți. Este bogat în acizi grași omega-3, care susțin sănătatea inimii și a creierului. De asemenea, conține proteine de înaltă calitate și o varietate de vitamine și minerale, inclusiv vitamina D și iod.
Medicul avertizează că peștii bătrâni și mari acumulează mercur. „Este important să alegeți peștele potrivit pentru dieta dumneavoastră și este mai bine să acordați prioritate peștelui marin”, spune terapeutul.
Un astfel de pește util și foarte accesibil, potrivit ei, poate fi, de exemplu, capelinul uitat în mod nemeritat. Datorită dimensiunilor sale mici, a vieții sale scurte și a calităților sale nutriționale, acesta nu acumulează substanțe nocive în corpul dumneavoastră.
Spre deosebire de mulți pești marini, capelinul nu intră în râuri, făcându-le mult mai curate. Și datorită conținutului său de vitamine și minerale, acest pește poate fi considerat un adevărat depozit de sănătate, potrivit Dr. Frolova.
Forma de proteine conținută de fileurile de capelin este considerată una dintre cele mai benefice pentru organismul uman. Proteina din pește este mai ușor absorbită de organism și constă exclusiv din aminoacizi esențiali pentru sănătate.
De exemplu, capelinul este considerat sănătos datorită prezenței lizinei în compoziția sa. Această substanță este implicată activ în formarea celulelor sanguine și a enzimelor.
De asemenea, acest aminoacid ajută organismul să producă anticorpi împotriva anumitor hormoni și joacă un rol direct în producția de colagen, atât de important pentru sănătatea pielii și a articulațiilor.
Expertul recomandă includerea peștelui slab în dieta diabeticilor și asta nu doar datorită indicelui său glicemic scăzut.
Peștele este util în diabet deoarece fileul său, printre multe alte substanțe benefice, conține aminoacidul metionină. Acest aminoacid este cel responsabil de secreția de insulină în organism. Datorită aceluiași aminoacid, capelinul este util pentru persoanele obeze.