Sari la conținut

Documentul care îți asigură o pensie majorată. Cum îl completezi și unde se depune?

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Acest document te poate ajuta să obții o pensie majorată cu câteva sute de lei după recalculare. Despre ce este vorba mai exact și unde se poate depune? Ei bine, vorbim despre documentul sau adeverința care trebuie completată cu veniturile nepermanente: sporuri, ore suplimentare, ture de noapte, sâmbete muncite.

Aceste venituri nu au fost luate în considerare la recalcularea pensiei în cazul românilor care s-au pensionat înainte de 2001. Și, implicit, nu au fost considerate nici contribuții la pensie. Astfel, pentru o pensie mărită chiar și cu câteva sute de lei, pensionarii sunt obligați să depună aceste adeverințe personal la Casele de Pensii. Repetăm, doar pensionarii pensionați înainte de 2001.

Pensionarii pot depune aceste adeverințe și după 1 septembrie 2024, până la 1 marite 2025, potrivit Newsweek.

Documentul care îți MAJOREAZĂ pensia

Pensionarii sunt sfătuiți să prezinte adeverințe de la angajatorii lor, care să confirme primirea indemnizațiilor, a primelor și efectuarea orelor suplimentare, fie că sunt efectuate la sfârșit de săptămână sau pe timp de noapte. În absența acestor documente, plățile suplimentare sau orele suplimentare efectuate nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

Pentru a calcula veniturile nepermanente până în aprilie 2001, trebuie depusă o cerere scrisă pentru un certificat de venit, în conformitate cu Ordinul nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind evaluarea pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și publicat în Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.

DOCUMENTUL care trebuie completat este mai jos

Sursă foto: Casa de Pensii

În vederea realizării bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinţe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deţinătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, spune legea.

Cine depune adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel