Sari la conținut

Doi candidați pe loc la admiterea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Admiterea din această vară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila” din Bucureşti înregistrează un nou record în privinţa numărului de candidaţi înscrişi, fiind 3.844 pentru 1.625 de locuri scoase la concurs, informează un comunicat de presă transmis de instituţia de învăţământ superior, transmite Agerpres.

Dintre locurile scoase la concurs, 1.245 sunt la buget iar 380 cu taxă. Numărul candidaţilor înscrişi este mai mare cu 347 faţă de 2022 şi cu 417 în comparaţie cu ediţia din 2021.

Concursul de admitere – programat pe 23 iulie – la studiile universitare de licenţă în domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, precum şi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) se va desfăşura în mai multe centre din Capitală.

Candidaţii înscrişi pentru ocuparea locurilor scoase la concurs la Facultăţile de Medicină şi Medicină dentară vor susţine concursul de admitere în spaţiile special amenajate din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo (pavilioanele B1 şi B2), iar pentru Facultatea de Farmacie şi la FMAM, organizatorii le-au pus la dispoziţie candidaţilor spaţiile din cadrul Facultăţii de Farmacie, respectiv din Palatul Facultăţii de Medicină.

În ceea ce priveşte repartizarea cifrei de şcolarizare pe facultăţi pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, la Facultatea de Medicină (360 de credite, durată 6 ani de studiu) sunt repartizate 735 de locuri finanţate de la buget şi 250 locuri cu taxă. Pentru Facultatea de Stomatologie (360 de credite, durată 6 ani de studiu) sunt 201 locuri finanţate de la buget şi 100 locuri cu taxă, la Facultatea de Farmacie (300 de credite, 5 ani de studiu) sunt scoase la concurs 119 locuri finanţate de la buget şi 20 locuri cu taxă, în timp ce la FMAM, la specializarea Asistenţă Medicală Generală (240 de credite, 4 ani de studiu,) sunt 90 locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă. Pentru specializările Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală respectiv Tehnică Dentară (3 ani de studiu şi 180 de credite) au fost repartizate 43 de locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă, respectiv 43 de locuri finanţate de la buget şi 3 locuri cu taxă, în timp ce pentru specializarea Moaşe au fost scoase la concurs 15 locuri (14 /buget şi 1 loc/taxă).

„Pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre asistăm şi anul acesta la un nou record (…), fapt care ne arată un interes amplificat şi continuu al tinerilor faţă de profesia de medic, UMF ‘Carol Davila’ bucurându-se totodată şi de accederea la studiile de licenţă – 2023-2024 – la Medicină a 19 premianţi ai olimpiadelor naţionale. Iar dacă celor 19 olimpici care au ales să-şi continue performanţa în Universitatea noastră le spun de pe acum un călduros ‘Bun Venit!’, tuturor candidaţilor le urez mult succes la apropiatul concurs de admitere care, în 23 iulie, va selecta cu siguranţă noi valori pentru medicina românească”, a declarat rectorul universităţii, prof. dr. Viorel Jinga, citat în comunicat.

La Facultatea de Medicină, pentru cele 735 de locuri scoase la concurs s-au înscris 2.546 de candidaţi (faţă de 2.405 candidaţi – 2022), pentru Facultatea de Stomatologie sunt 748 de candidaţi (faţă de 552 în 2022) pentru 201 de locuri, la Facultatea de Farmacie sunt 91 de candidaţi (faţă de 115 anul trecut) pentru 119 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu) sunt 459 de candidaţi (faţă de 425 în 2022) pentru 190 de locuri.

Candidaţilor ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat le sunt puse la dispoziţie 380 de locuri cu taxă.

Taxele de studii stabilite de către Senatul UMF „Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2023-2024 sunt similare celor de anul trecut: 15.000 lei /an de studiu pentru Facultăţile de Medicină şi Stomatologie; 10.000 lei/an de studiu pentru Farmacie; 8.000 lei/an de studiu pentru FMAM. Taxa anuală de studiu va fi plătită în trei tranşe (prima tranşă – 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală), precizează sursa citată.

Taxa de înscriere la examenul de admitere la studiile de licenţă a fost 400 de lei anul acesta.

Înscrierea candidaţilor la sesiunea din iulie a admiterii şi depunerea documentelor s-au efectuat şi anul acesta exclusiv online, pe platforma dedicată concursului.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel