marți, august 9, 2022

Actorul Antonio Ibáñez, cunoscut mai ales pentru rolul din celebrul serial Aída, a murit marți, la vârsta de 34 de ani, din cauza cancerului împotriva căruia lupta de un an.

Actorul a relatat pe rețelele sale de socializare că suferea de limfom, mai exact limfom non-Hodgkin, așa cum a dezvăluit ulterior într-un interviu pentru Ideal.

Ce este limfomul non-Hodgkin?

Cancerul, oricare ar fi forma lui, constă în reproducerea necontrolată a unei mase de celule din cauza unor leziuni genetice datorate unor cauze endogene (care provin din interiorul organismului însuși) sau exogene (externe).

Te-ar mai interesa: Artrita reumatoidă: Încercați aceste remedii atunc...

Practic, orice celulă din organism poate, în condițiile potrivite, să înceapă să se reproducă fără control și să se transforme într-un cancer.

Astfel, limfomul non-Hodgkin, după cum afirmă Societatea Americană de Cancer, este un cancer care apare în globulele albe (limfocite) și nu întrunește caracteristica definitorie a limfomului Hodgkin (prezența celulelor Reed-Sternberg, a celulelor albe din sânge foarte mari şi adesea multinucleate sau cu nucleu bilobat).

Afectând sistemul imunitar, apare de obicei în ganglionii limfatici sau în alt țesut limfatic, cum ar fi splina, măduva osoasă, timusul, adenoidele sau amigdalele și în diferite puncte ale tractului digestiv.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorește Biserica Ortodoxă mâine, 9 a...

cancer
Sursa foto: Pixabay

Care sunt simptomele?

Simptomele limfomului non-Hodgkin sunt destul de nespecifice (există multe afecțiuni care pot provoca afecțiuni similare), așa că poate fi oarecum complicat de diagnosticat.

În plus, pentru a identifica tipul de limfom cu care ne confruntăm, este necesară analizarea unei biopsii a țesutului afectat.

Te-ar mai interesa: Ai dormit dar cu toate astea te simți obosit când ...

În orice caz, semnele pe care le poate provoca includ:

 • Umflarea ganglionilor limfatici.
 • Frisoane.
 • Pierdere în greutate.
 • Oboseală (senzație de epuizare).
 • Umflarea abdomenului.
 • Să te simți plin după ce ai mâncat puțin.
 • Durere în piept sau presiune.
 • Tuse sau dificultăți de respirație.
 • Infecții grave sau frecvente.
 • Tendința la vânătăi sau sângerare.
 • Febră fără alte dovezi de infecție.
 • Transpirație abundentă noaptea.

Cum se tratează?

Strategia de tratare a limfomului non-Hodgkin va depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul specific de limfom și stadiul (întinderea) acestuia.

Astfel, în funcție de caracteristicile cazului, se poate trece prin administrarea de chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită, transplant de celule stem, intervenții chirurgicale și tratamente paliative.

Te-ar mai interesa: Alimente care ne mențin rinichii sănătoși și previ...

Prognosticul pacientului este în general bun (rata de supraviețuire la 5 ani este de 72%), deși trebuie menționat că poate varia foarte mult în funcție de tipul specific de limfom și de cât de avansat este acesta la momentul începerii tratamentelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private