Sari la conținut

Doliu la Vatican! A murit fostul Papă Benedict al XVI-lea, la 95 de ani

Doliu la Vatican! A murit fostul Papă Benedict al XVI-lea, la 95 de ani

În ulrima zi din an, a încetat din viață fostul papă Benedict al XVI-lea, la venerabila vârstă de 95 de ani.

Biroul de presă de la Vatican a anunțat că fostul papă a murit sâmbătă dimineața la ora 9:34, la reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013.

Doliu la Vatican! A murit fostul Papă Benedict al XVI-lea, la 95 de ani

 „Cu tristețe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34 (10.34 ora României – n.r.), în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.

Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil”, potrivit sursei citate.

Cotidianul catolic La Croix a scris că Benedict era tratat pentru probleme renale. Agenţia italiană de presă ANSA a raportat, de asemenea, că fostul papă suferea de insuficienţă renală.

În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica informații despre protocolul de înmormântare.

De câteva zile au fost făcute informații publice despre starea de sănătate precară a fostului papă.

Doar în urmă cu câteva zile, Papa Francisc a vorbit în premieră despre starea de sănătate a predecesorului său și a cerut oamenilor să se roage pentru acesta.

Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care în ultimele luni arăta tot mai slăbit, se deplasa în scaun cu rotile, dar a continuat să primească vizitatori.

Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, dar, pe măsură ce starea de sănătate a fostului Papă Benedict a devenit precară, a devenit tot mai neclar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui Papă care a demisionat din funcție, scria ieri BBC.

Cine a fost Benedict al XVI-lea, primul Papă care ași-a dat demisia

A fost ales la 19 aprilie 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă german după 482 de ani (ultimul papă germanic a fost Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523).

Papa Benedict al XVI-lea a anunțat pe 11 februarie 2013 că se va retrage în 28 februarie din funcția de suveran pontif, fiind, conform ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, primul papă din Evul Mediu până în prezent care a ales să renunțe la acest oficiu.

Într-un discurs în limba latină, ținut în fața Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conștiinței și-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale. Conclavul din 2013 a avut loc înainte de Paști.

Papa Emerit, Benedict al 16-lea a trăit în ultimii nouă ani la mănăstirea din interiorul micului stat papal, după ce, în 2013, a renunţat la pontificat, din motive încă neclarificate pe deplin.

Deşi criticat, în cei de opt ani de mandat, pentru lipsă de hotărâre în luarea deciziilor, lui Benedict al 16-lea i se atribuie meritul de a fi iniţiat procesul de disciplinare sau expulzare a preoţilor care au abuzat sexual copii.

În ultimele luni Benedict al XVI-lea se deplasa numai cu ajutorul unui scaun cu rotile împins de alte persoane și deși vorbea cu mare dificultate a continuat să primească vizitatori. În toate fotografiile cu el de pe rețelele de socializare se vede însă un bărbat fragil și vizibil slăbit.

Ales la 19 aprilie 2005 ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea, fiind primul lider german al Bisericii Catolice după 482 de ani, Benedict al XVI-lea a anunțat la 11 februarie 2013 că se va retrage deoarece puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale.

Totuși adevăratul motiv al plecării sale rămâne în continuare un mister, un episcop chiar bănuim că s-ar fi pus presiune asupra lui după ce a inițiat procesul de sancționare al preoților care au abuzat asupra copiilor, dar și în privința unor cheltuieli din interiorul Sfântului Scaun cu care pontiful nu ar fi fost de acord.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel