Sari la conținut

Donația exorbitantă a unei foste profesoare din New York. Pentru ce a donat un miliard de dolari: „Sunt fericită”

Creator: Daniel Acker Sursă: Bloomberg Drepturi de autor: © Bloomberg Finance LP 2014
Dr. Ruth Gottesman, alături de soțul ei, David ”Sandy” Gottesman

Când soțul lui Ruth Gottesman, în vârstă de 96 de ani, a murit în 2022, a lăsat în urmă ceva care a surprins-o chiar și pe soția sa: 1 miliard de dolari în acțiuni Berkshire Hathaway.

„Mi-a lăsat, fără să știu, un întreg portofoliu de acțiuni Berkshire Hathaway”, a declarat Gottesman pentru The New York Times.

Singurele instrucțiuni ale soțului ei? „Fă tot ce crezi că este corect cu el”, a spus ea pentru presă.

La început, Gottesman nu a putut decide ce să facă cu moștenirea impresionantă, dar după ce copiii ei au sfătuit-o să nu aștepte prea mult, ea și-a dat seama, a raportat The New York Times.

Ea a donat banii integral Colegiului de Medicină Albert Einstein din Bronx, cel mai sărac cartier din New York, a raportat Times.

„Am vrut să finanțez studenții de la Einstein, astfel încât să primească școlarizare gratuită”, a spus ea pentru Times.

Donație record în sistemul educațional

Dr. Ruth Gottesman donează această suma din averea pe care i-a lăsat-o răposatul ei soţ, David ”Sandy” Gottesman, un expert financiar pe Wall Street şi investitor în Berkshire Hathaway, care a decedat în septembrie 2022, a anunţat luni și Facultatea de Medicină Albert Einstein, printr-un comunicat de presă

Gottesman s-a alăturat facultăţii de medicină în 1968. În perioada cât a predat aici, a făcut cercetări în domeniul dizabilităţilor de învăţare la copii şi a creat un program de alfabetizare pentru adulţi. În prezent, este preşedinta consiliului de administraţie al şcolii şi face parte din consiliul de administraţie al Montefiore Health System, spitalul afiliat facultăţii.

„Îi sunt foarte recunoscătoare fostului meu soţ Sandy pentru că mi-a lăsat aceste fonduri în grijă şi sunt fericită să am marele privilegiu de a face acest dar pentru o cauză atât de demnă”, a spus ea într-un comunicat comun, semnat alături de instituţia de învăţământ, notează Reuters.

Toţi viitorii studenţi vor învăţa gratuit

Donația anunţată în faţa a sute de studenţi reuniţi într-un amfiteatru,a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase, strigăte şi îmbrăţişări, potrivit unei înregistrări video postate luni pe X (fostul Twitter) de către spitalul universitar Montefiore, de care aparţine şcoala de medicină Albert Einstein.

„Această donaţie istorică – cea mai mare făcută vreodată unei şcoli de medicină din ţară – va face ca niciun student de la şcoala de medicină Albert Einstein să nu mai fie nevoit să plătească vreo taxă de şcolarizare”, respectiv 60.000 de dolari pe an de studiu, a precizat spitalul universitar Montefiore într-un comunicat.

https://x.com/MontefioreNYC/status/1762146599336026386?s=20 

Prin intermediul acestei donaţii, tuturor studenţilor la zi li se va rambursa taxa pentru semestrul de primăvară 2024, iar toţi viitorii studenţi vor învăţa gratuit. Taxa de şcolarizare la această facultate este de 60.000 de dolari pe an, iar mulţi studenţi acumulează credite de peste 200.000 de dolari după absolvire.

Şcoala este situată în Bronx, cel mai sărac cartier din acest megalopolis de 8,5 milioane de locuitori şi cu cei mai slabi indicatori de sănătate din statul New York (20 de milioane de locuitori).

„În fiecare an”, a adăugat Ruth Gottesman, „peste 100 de studenţi intră la Albert Einstein College of Medicine pentru a obţine o diplomă în medicină şi în ştiinţe. Aceştia ies oameni de ştiinţă pe deplin pregătiţi şi medici plini de compasiune şi pricepuţi, cu expertiza necesară pentru a descoperi noi modalităţi de a preveni bolile şi de a oferi cea mai bună asistenţă medicală oamenilor de aici, din Bronx, şi din întreaga lume”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel