Sari la conținut

Record de donatori de sânge, după ce valoarea tichetelor de masă pentru donatori a crescut. Reguli noi la donarea de sânge

donare sânge
Sursă foto: Unsplash

Numărul donatorilor de sânge a crescut de aproape 10 ori în aproape toată țara, după ce valoarea bonurilor de masă primite de donatori a crescut de peste patru ori. De exemplu, în București, Centrul de Transfuzii Sanguine a fost nevoit să oprească recoltările pentru că personalul nu a putut face față afluxului de donatori.

Cu toate acestea, România nu are un registru online al donatorilor de sânge care să verifice imediat de câte ori și unde a donat fiecare persoană. Există, totuși, un sistem de comunicare între centrele de transfuzii, dar procesul de verificare este greoi. Așadar, de multe ori se bazează pe încredere.

Valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii de sânge a crescut de la 67 de lei la 280 de lei, de la 1 ianuarie, ceea ce a făcut ca numărul doritorilor să crească foarte mult, astfel că centrele de transfuzii au anunțat măsuri pentru a evita aglomerațiile.

București

​Centrul de Transfuzie Sanguină din București anunță că, începând din data de 15 ianuarie, accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări, după ce în ultimele zile s-a înregistrat un număr foarte mare de donatori.

Programarea pentru donare de sânge se poate face astfel:

  1.  Programare în aplicația Donorium
  2. Programare in aplicația BlooDoChallenge

Prezentarea fără programare „nu reprezintă o garanție pentru donare în ziua respectivă”, mai arată reprezentanții centrului.

De asemenea, persoanele programate la donare de sânge sunt rugate să se prezinte cu maximum 10-15 minute înainte de ora programării, pentru ca aceasta să nu fie anulată.

Iași

Şi la Iaşi, numărul mare de donatori a impus restricții.

„Vă anunţăm că vom primi la donare donatorii care au donat în ultimii 3 ani de zile şi pe toți cei programaţi online, în limita a 100 persoane înregistrate. Vă mulţumim pentru înţelegere”, au anunţat reprezentanţii Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ploiești: „Primim donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică”

Și la Ploieşti au fost necesare măsuri suplimentare.

Astfel, din cauza fluxului mare de donatori, „suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic”, a transmis şefa Centrului de Transfuzie, Georgeta Hanganu.

„Noi primim doar donatorii de care avem nevoie, donatorii vin în număr mai mare, este un aflux mai mare, dar noi am anunţat că primim donatorii care au donat în ultimii cinci ani, deci donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică”, a adăugat ea.

Cluj: programare pe bază de bon de ordine

La Cluj, Centrul de Transfuzie Sanguină a anunțat că „se vor acorda numere de ordine pentru donatorii care se prezintă la centru fără programare, în funcţie de nevoile pacienților și capacitatea noastră de procesare pentru a evita excedentul de sânge pentru anumite grupe; programările pe site-ul Donorium nu vor fi luate în considerare până la remedierea situaţiei de către administrator”.

Craiova

La Craiova, „numărul maxim de persoane care se pot prezenta pentru donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova este de 130 în fiecare zi, de luni-vineri, între orele 7.30-13.30. Pentru reducerea timpului de așteptare vă rugăm să vă programaţi online, folosind aplicaţia Donorium”, scrie în mesajul Centrului de Transfuzie Craiova.

Timișoara

Timișoara a fost anunțat ce grupe de sânge au prioritate.

„Pentru grupa de sânge O pozitiv și B pozitiv exista STOC EXCEDENTAR. Astfel, în perioada 08.01.2023 – 12.01.2023, donatorii inițiali (care nu au mai donat) sau donatorii ocazionali/fidelizați (care nu au donat în 2023) cu grupa de sânge O pozitiv și B pozitiv vor fi amânați. Excepție: Pentru pacienții pediatrici, vor putea dona sânge O pozitiv și B pozitiv doar donatorii fidelizați, care au o donare cu succes, în 2023”.

Giurgiu

Numărul donatorilor de sânge din județul Giurgiu a crescut considerabil, ca și în alte județe, după ce valoarea tichetelor pe care aceștia le primesc a crescut de peste patru ori. Reprezentanții Centrului de Transfuzii din Giurgiu spun că este nevoie de sânge în permanență, însă nu toate persoanele care vin aici pot deveni donatori. Din cauza fluxului mare, se ia în calcul limitarea numărului celor admiși zilnic, astfel încât să existe un management corect al stocurilor de sânge.

Medicul Dragoș Nicolae pentru Rador: „Este un aflux mult mai mare de donatori. Se prezintă între 20-25, poate chiar mai mulți. Asta duce la o mai bună recoltare de sânge, ca să putem satisface nevoile spitalului”.

Alba

La Alba au fost amânate mai multe programări, în funcție de grupele sangvine, „Pentru perioada 15.01. – 17.01 2024, vor fi amânați de la donare donatori inițiali (care nu au mai donat niciodată), donatori ocazionali (care au mai donat, dar NU în ultimii doi ani), donatori cu grupa O pozitiv; Pentru celelalte grupe vom accepta la donare un număr limitat de donatori, în funcție de cerere. Program Luni -Vineri – 07:30-11:00, telefon: 0258834050”, a anunțat centrul din Alba.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel