Sari la conținut

Suntem fericire și iubire. Ce minuni fac în corp dopamina și oxitocina, hormonii iubirii și ai plăcerii

Dopamina și oxitocina, substanțele produse de creier când iubim și când simțim plăcere.

Dacă te simți trist, fără motivație să faci ceva, fără energie și chef… stresat, singur, deconectat de la relații umane și chiar deconectat de tine însuți/însăți… ei bine, să știi că de vină sunt acești doi hormoni importanți, dopamina și oxitocina.

Toate sentimentele și emoțiile tale sunt rezultatul unor reacții chimice care au loc în interiorul corpului tău fizic.

Când te bucuri de un succes personal dopamina te-a invadat. Anumite studii științifice indică faptul că un flux intens de dopamină sporește nivelul personal de ambiție, potrivit portalului de știință Science Nature.

Într-unul dintre studii, șoarecii de laborator care aveau niveluri mai mari de dopamină puteau să urce mai mult pentru a se înfrupta din mai multă hrană, comparativ cu cei ce aveau un nivel mai mic de dopamină și optau pentru hrană mai puțină.

Această substanță este foarte importantă pentru creier și responsabilă pentru motivare, în toate proiectele pe care le are creierul uman.

Fără dopamină, ai fi un om taciturn! Ea este cea care te împinge să acționezi, să reacționezi și să ai relații umane. Adesea numită molecula fericirii, dopamina este explicația științifică pentru fericirea noastră, pentru senzația de plăcere.

În timpul momentelor plăcute, se secretă acest neurotransmițător, de aceea o persoană caută iar și iar să experimenteze momente plăcute, cum ar fi savurarea unei înghețate, dar, și mai exact, să facă dragoste.

Dopamina ne menține simțurile vii și alerte. Un studiu comparativ între persoane obosite și odihnite arată că cei care nu dorm destul au o carență notabilă de dopamină.

Dopamina controlează și mișcarea, iar lipsa ei duce la mișcări necoordonate în tot organismul. Și asta nu e tot.

Dopamina ne îmbunătățește memoria, ne ajută să reținem lucruri, să învățăm. Dacă în timpul unui eveniment avem suficientă dopamină prezentă, ni-l vom aminti. Dacă nu, îl vom uita.

De aceea nu ne putem implica în acțiuni sau materii care nu ne plac. Fiindcă scade interesul, adică nivelul de dopamină.

În topul celor mai populari hormoni, pe primul loc s-ar afla oxitocina.

Este cunoscută ca hormonul îmbrățișării sau al iubirii fiindcă se secretă atunci când oamenii se îmbrățișează sau se ating drăgăstos.

Activitatea sexuală de asemenea duce la eliberarea în corp a oxitocinei. De aceea ne place să facem dragoste!

Erecția și orgasmul sunt asociate cu acest hormon, iar pentru femei este vital. El cauzează contracțiile uterine în timpul nașterii și ajută uterul să-și recapete forma inițială, după expulzia fătului.

Când alăptează la fel, se secretă oxitocina. Practic, se dă astfel comanda pentru corp ca să secrete laptele, bebelușul care a stârnit asemenea reacție de iubire este răsplătit.

Tot oxitocina este responsabilă de relația mamă-copil, de felul în care reacționează. Studiile arată că șoarecilor femelă virgine le repugnă puii de șoarece.

Oxitocina este prezentă și la bărbați, cu rol important în traseul lichidului seminal și al producției de testosteron.

Același hormon îi ajută să scape de anxietate și stres.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care dopamina și oxitocina sunt esențiale în viața de zi cu zi.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel