Sari la conținut

Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic și obez. Sfaturi pentru reducerea luminii în timpul somnului

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ora corectă pentru a merge la somn iarna

Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic și obez. Sfaturi pentru reducerea luminii în timpul somnului.

Potrivit unui nou studiu Northwestern Medicine, care a fost publicat în revista Sleep, folosirea luminii pe timp de noapte duce la obezitate, hipertensiune arterială și diabet.

Într-un eșantion de bărbați și femei în vârstă, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, cei care au fost expuși la orice cantitate de lumină în timp ce dormeau noaptea au avut un risc semnificativ mai mare de a fi obezi și de a avea hipertensiune arterială și diabet, comparativ cu adulții care nu au fost expuși la orice lumină în timpul nopții.

Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic și obez

Expunerea la lumină a fost măsurată cu un dispozitiv purtat la încheietură și urmărită timp de șapte zile. Acesta este un studiu real (nu experimental) care demonstrează că prevalența oricărei expuneri la lumină pe timp de noapte este legată de obezitate crescută, hipertensiune arterială (cunoscută sub numele de hipertensiune arterială) și diabet în rândul adulților în vârstă.

„Fie că este vorba de smartphone-ul cuiva, de lasarea televizorului peste noapte sau de poluarea luminoasă într-un oraș mare, trăim într-o cantitate abundentă de surse artificiale de lumină care sunt disponibile 24 de ore pe zi”, a spus autorul corespondentului studiului, dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine și medic Northwestern Medicine.

„Adulții în vârstă sunt deja expuși unui risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare, așa că am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”.

Realizatorii studiului au fost surprinși să constate că mai puțin de jumătate dintre cei 552 de participanți la studiu au avut în mod constant cinci ore de întuneric complet pe zi.

Restul participanților au fost expuși la lumină chiar și în cele mai întunecate perioade de cinci ore ale zilei, care erau de obicei în mijlocul somnului pe timp de noapte. Deoarece acesta a fost un studiu transversal, anchetatorii nu știu dacă obezitatea, diabetul și hipertensiunea îi determină pe oameni să doarmă cu lumina aprinsă sau dacă lumina a contribuit la dezvoltarea acestor afecțiuni.

Sfaturi pentru reducerea luminii în timpul somnului

Persoanele cu aceste afecțiuni pot avea mai multe șanse să folosească baia în miezul nopții (cu lumina aprinsă) sau pot avea un alt motiv pentru a menține lumina aprinsă. Cineva cu amorțeală a piciorului din cauza diabetului poate dori să țină lumina de noapte aprinsă pentru a reduce riscul de cădere.

„Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze expunerea la lumină în timpul somnului”, a spus coautorul principal al studiului, dr. Phyllis Zee, șeful de medicină a somnului la Feinberg și medic Northwestern Medicine.

Zee și colegii săi au în vedere un studiu de intervenție pentru a testa dacă restabilirea ciclului natural lumină-întuneric îmbunătățește rezultatele asupra sănătății, cum ar fi cogniția.

Sfaturi pentru a reduce lumina în timpul somnului:

  • Nu aprinde luminile.
  • Dacă aveți nevoie să aveți o lumină aprinsă (pe care adulții mai în vârstă o pot dori pentru siguranță), faceți-o o lumină slabă care să fie mai aproape de podea.
  • Culoarea este importantă. Lumina chihlimbar sau roșie/portocalie este mai puțin stimulativă pentru creier.
  • Nu folosiți lumină albă sau albastră și țineți-o departe de persoana care doarme.
  • Nuanțele opace sau măștile pentru ochi sunt bune dacă nu poți controla lumina exterioară.
  • Mutați-vă patul astfel încât lumina exterioară să nu vă strălucească pe față.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel