Sari la conținut

Dosare penale, amenzi și demiteri în cazul femeiei care a născut pe trotuar

Sursă foto: Ora de Sibiu
nereguli grave constatate de echipele de control

În cadrul conferinței realizate de Ministerul Sănătății în cursul zilei de luni, Directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Mioara Comana a detaliat care sunt rezultatele preliminare ale controlului de la spitalul din Urziceni, unde o femeie în vârstă de 24 de ani a ajuns să nască pe trotuar.

Potrivit declarațiilor, directoarea spitalului a fost amendată cu 4.000 de lei, suma maximă ca persoană fizică. Aceeași amendă a fost primită și de asistenta care se afla de gardă când a sosit femeia aflată în travaliu și care apio a născut pe trotuar.

„La solicitarea domnului ministru al Sănătăţii, doi colegi de-ai mei au efectuat un control la Spitalul Municipal Urziceni. S-a constatat că acolo există în structura spitalului o secţie de obstetrică-ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de OG şi nici măcar medic anestezist după orele 15.

Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală. A ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistent trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă.

Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului. Menţionez că, într-adevăr, spitalul avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 privind transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari”, a explicat Maria Mioara Comana.

Sancțiunile aplicate

Ea a anunţat ce sancţiuni au fost date în acest caz.

“Pentru toate aceste lucruri, colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebaţi de ce sancţiunea nu este mai mare.

Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebui să o dai spitalului şi efectiv banii să-i luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă.

A fost sancţionată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare să solicite medic, tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, a explicat Maria Mioara Comana, care a precizat că directorul medical al spitalului a intrat în concediu medical şi s-a internat într-un spital.

Demisie de onoare sau o demitere a managerului Spitalului Municipal din Urziceni

O demisie de onoare sau o demitere a managerului Spitalului Municipal din Urziceni de către primarul din localitate este și morală, și potrivită, apreciază ministrul sănătății, Alexandru Rafila, după ce o femeie surdo-mută de 24 de ani a născut în stradă, în fața unității medicale.

„Demiterea managerului acestei unități medicale de către primarul din Urziceni, ca urmare a acestui eveniment scandalos eu cred că este și morală, și potrivită și vine și unei așteptări din partea populației”, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

În cadrul conferinței de presă, Alexandru Rafila a mai spus că tânăra a fost examinată de o asistentă, care a decis să o transfere către un alt spital din Slobozia, în condițiile în care oricare dintre medici putea să o asiste pe femeie la naștere, întrucât s-a dovedit ar fi una lipsită de complicații:

„Copilul și mama /…/ arată, de fapt, că ei puteau foarte bine să fie asistați în interiorul spitalului de cei care erau indiferent de specialitatea medicului care era de gardă. Existau acolo asistenți medicali.

Lucrul ăsta se putea realiza în interiorul spitalului, în condiții de siguranță mult mai bune decât cele improvizate din exterior.

Personal și colegii mei au asistat nașteri atât în facultate, cât și în stagiatură. Deci nașterile necomplicate nu constituie o problemă și în niciun caz nu trebuie respinsă sau îndrumată o femeie care este în travaliu spre altă unitate medicală, pentru că riscurile atât pentru mamă, cât și pentru copil sunt mari”.

Reintroducerea raportărilor către Ministerul Sănătății

În plus, în urma celor constatate, ministrul sănătății a hotărât reintroducerea pentru toate spitalele, indiferent că sunt în subordinea ministerului sau a consiliilor locale, a raportării de două ori pe zi a evenimentelor medicale către Ministerul

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel