Sari la conținut

Dosarul șpaga în Spitalul Județean Botoșani aduce noi acuzații ale DNA. Cât ajunsese șpaga pentru un „muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoși”?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Procurorii anticorupție din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava instrumentează un dosar privind fraudarea mai multor concursuri organizate la Spitalul Județean de Urgență Botoșani. Sunt vizați foști directori, medici, asistenți medicali, toți acuzați că au cerut și primit, direct sau prin internediari, bani și bunuri de la diverse persoane care doreau să se angajeze în respectiva unitate medicală. Sunt peste 10 angajați și foști angajați ai spitalului botoșănean cercetați în această cauză.

Recent, procurorii au dispus punerea în mișcare și luarea măsurii controlului judiciar față de alți trei inculpați, toți acuzați că au încasat sume importante de bani de la diverși concurenți, în calitatea lor de membri ai unor comisii de concurs.

Ce șpagă se dădea la Spitalul Județean Botoșani pentru angajarea unui electrician

„În perioada 2020-2022, inculpații Titiliuc Mirela, Surugiu Anca și Anichei Claudiu, ar fi deținut diferite calități în cadrul comisiilor de examinare înființate la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoși, asistent medical debutant pe durată determinată și infirmier.

În acel context, inculpații Surugiu Anca și Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidați subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obținerea unei note minime, respectiv nota 7,00.

În aceleași împrejurări, inculpatele Titiliuc Mirela și Surugiu Anca ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la alți candidați bunuri și sume de bani cuprinse între 500 lei și 10.000 lei”, a explicat DNA, citat de News.ro.

În decembrie 2023, 11 persoane au fost reținute de procurorii DNA în dosarul privind presupuse fraudări ale concursurilor pentru ocuparea unor posturi în acest spital în perioada 2018-2023.

Conform DNA, în perioada 2018-2023, cei implicați ar fi solicitat și primit sume substanțiale de bani, bijuterii, și alte avantaje pentru favorizarea unor candidați în cadrul concursurilor pentru posturi la spital.

Concursurile fraudate erau pentru slujbe de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali, dar și de medici sau chiar posturi de conducere.

Spaga la medic
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mita pentru un post de asistent la Spitalul Județean Botoșani, 15.000 de euro în 2023, față de 8.000 de euro în 2019

Ancheta de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, a fost deschisă de DNA la sfârșitul anului trecut.

În dosarul vizând fraudarea unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și transferuri de personal medical la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani sunt urmărite penal cel puțin 15 persoane, dintre care 11 au fost reținute atunci pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Între persoanele reținute s-au numărat atunci Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Coca Stela Crîșmaru, director de îngrijiri, șeful Secției ATI, Claudia Malanca și șeful Secției Medicină Internă Săveni aparținând Spitalului Județean, Cornelia Sărban, conform DNA. De asemenea, au fost reținuți un șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare, doi economiști, un registrator-medical, un asistent-medical șef Secția ATI. Alte patru persoane – între care doi medici și o asistentă – au fost plasate sub control judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 2018-2023 persoanele vizate de anchetă ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar pentru un post precum muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, mita ar fi fost cuprinsă între 2.000 și 5.000 de euro.

Procurorii spun că sumele de bani creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel