Sari la conținut

Două alimente pe care le consumă toți longevivii – vă pot prelungi viața până la 100 de ani

longevitate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai longevive natii

Vă spunem ce alimente neașteptate (și ieftine) vă pot prelungi viața și vă pot proteja sănătatea.

Calitatea vieții și a medicamentelor crește în toate țările, dar alimentația este încă considerată cel mai important pas spre longevitate. Desigur, ar trebui să fie sănătoasă și nutritivă – dar cel mai important lucru este să adăugați la dieta dvs. doar două alimente care vă vor prelungi tinerețea și vă vor permite să trăiți până la 100 de ani.

Potrivit cercetătorului britanic și expertului în longevitate Dan Buettner, aceste alimente sunt fasolea neagră și nucile. De aceea, Buettner recomandă consumul unei conserve de fasole și a unui pumn de nuci pe zi.

Dar care sunt beneficiile acestor alimente?

Atât fasolea neagră, cât și nucile conțin cantități colosale de fibre. Acestea sunt fibrele grosiere care ne curăță intestinele și previn dezvoltarea inflamației care provoacă cancerul de colon. Aceste produse sunt cunoscute și pentru conținutul lor ridicat de proteine – ceea ce înseamnă că durează mai mult să fie digerate în stomac și ne fac să ne simțim mai sătui. Proteinele reduc nevoia de a mânca în exces și, prin urmare, riscul de obezitate, care este considerat a fi un provocator al altor boli grave – diabet și probleme cardiace.

Nucile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, care înlătură inflamațiile interne și externe, stimulează imunitatea, susțin vederea și reduc riscul bolilor de inimă. Cu toate acestea, și alte nuci – cum ar fi migdalele și caju – au acizi grași, dar nucile au cei mai mulți.

Opinia lui Dan Buettner este susținută de cercetări. În 2004, de exemplu, au fost intervievați sute de locuitori din așa-numitele „zone albastre” – locurile în care trăiesc cei mai longevivi oameni – din Japonia, Suedia și Grecia. S-a dovedit că locuitorii din „zonele albastre” consumau zilnic fasole și alte leguminoase. De asemenea, s-a dovedit că fiecare 19 grame de fasole neagră reducea riscul de deces cu 7%.

Un studiu similar din 2016 a fost realizat chiar de Dan Buettner. El a intervievat locuitori din Sardinia și Costa Rica, care sunt cunoscuți pentru longevitatea lor, cu privire la alimentele pe care le consumă. S-a dovedit că nu orice masă a localnicilor merge fără fasole neagră sau năut.

În ceea ce privește nucile, Dan Buettner a constatat că locuitorii din Loma Linda, California, care trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât americanii din alte orașe, mănâncă un pumn de nuci de cinci ori pe săptămână. Un studiu din 2021 a arătat rezultate similare, constatând că persoanele care mănâncă o mână de nuci de mai mult de cinci ori pe săptămână trăiesc cu 1,3 ani mai mult decât cele care nu o fac.

Cu toate acestea, nu ar trebui să uitați de activitatea fizică – la urma urmei, este un alt secret pentru o viață lungă și sănătoasă. De aceea, este recomandat să faceți suficienți pași pe zi, să faceți un antrenament scurt de 20 de minute la fiecare 2 ore petrecute stând jos și să adăugați joggingul la rutina de dimineață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel