Sari la conținut

4 lucruri pe care un medic le face zilnic în speranța de a trăi mai mult

Medic
Sursă foto: pixabay

Alegerile noastre în privinţa stilului de viață sunt cel mai mare indicator al speranţei de viaţă şi al longevităţii. Dr. Michael Greger a împărtășit cele patru lucruri pe care le face zilnic pentru a-și crește şansele de a trăi mai mult.

Este plictisitor, dar adevărat: dacă vrei o viață lungă și sănătoasă, ar trebui să faci tot posibilul să mănânci bine. Studiile asupra celor mai sănătoși oameni din lume – adică oameni care rămân activi şi puternici până la 70, 80, 90 și chiar 100 de ani – arată că dieta este cheia.

Asta înseamnă să evitați alimentele ultraprocesate și să mâncați în schimb mese gătite în casă, bogate în proteine, fibre și legume crucifere. Dar punerea în practică a acestui lucru nu este atât de ușor pentru majoritatea oamenilor cu locuri de muncă stresante, copii și prețuri în creștere la magazinele alimentare.

Deci, dacă nu puteți renunța la totul și să vă mutați într-un univers paralel cu meniuri ideale și o abundență de produse proaspete, iată câteva sfaturi utile de dietă pe care le puteți încorpora în mesele dumneavoastră încetul cu încetul.

Dr. Michael Greger a scris patru bestseller-uri New York Times pe tema longevității și a vieții sănătoase. Și-a dedicat cariera studierii modului în care factorii nutriționali și de stil de viață pot crește durata de viață și își împărtășește descoperirile în cărțile sale și în organizația caritabilă, Nutritionfacts.org.

Greger își aplică apoi descoperirile în propria viață, potrivit interviului acordat jurnaliştilor de la Business Insider, și este un mare susținător al obiceiurilor care prelungesc viața.

Medicul a împărtășit cele patru lucruri pe care încearcă să le facă zilnic pentru a trăi cea mai lungă și mai sănătoasă viață posibilă.

Mănâncă fructe de pădure, legume crucifere și semințe de in

„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să urmăm exemplul Blue Zones și să ne concentrăm dietele în jurul alimentelor vegetale integrale”, a spus Greger.

Zonele albastre sunt regiuni mici – cum ar fi Loma Linda, California – unde populația trăiește cu aproximativ 10 ani mai mult decât media țării. Oamenii din zonele albastre tind să mănânce o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe și săracă în zahăr rafinat, produse de origine animală și alimente ultraprocesate. Dieta Blue Zone este similară cu dieta mediteraneană, care este considerată cel mai sănătos mod de a mânca.

„Practic, mâncare adevărată care crește din pământ”, a spus Greger. Astfel, medicul mănâncă în primul rând, dar nu exclusiv, plante. Acesta încearcă să mănânce zilnic fructe de pădure și legume crucifere. De exemplu, la micul dejun consumă ovăz cu cireșe, nuci, semințe de dovleac și pudră de cacao. „Pentru un fel de senzație de cireșe acoperite cu ciocolată de dimineață”, a glumit el.

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza și conopida, conțin nutrienți precum sulforafanul, un compus care poate neutraliza toxinele și reduce inflamația, în timp ce fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea deteriorării celulelor, a spus Greger pe canalul său de YouTube.

Greger mănâncă, de asemenea, o lingură de semințe de in măcinate în fiecare zi, deoarece conțin o substanţă ce previne apariţia bolilor cardiovasculare. El le presărează inclusiv în diverse tipuri de smoothie.

Foloseşte banda de alergare în timp ce lucrează

A fi sedentar sau a sta 10 sau mai multe ore pe zi pe scaun la birou creşte riscul de deces prematur, în timp ce un stil de viață activ este cunoscut ca având o gamă largă de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea sănătății inimii până la reducerea riscului de cancer.

Ori de câte ori lucrează de acasă, medicul se plimbă toată ziua pe un birou de bandă de alergare reglat la două până la trei mile pe oră. El a estimat că merge în jur de 14 mile pe zi. „Asta mă împiedică să fiu sedentar, dar nu îmi oferă cu adevărat exerciții fizice în sine”, a spus el.

Crește ritmul cardiac

Greger se asigură că își crește ritmul cardiac în fiecare zi într-un fel, urmărind să facă 90 de minute de exerciții moderate sau 40 de minute de exerciții viguroase.

„Acest apartament nou pe care îl am lângă aeroport este la etajul 18, așa că încerc să urc 18 etaje în fiecare zi”, a spus el.

Consumă alimente mai bogate în calorii în prima parte a zilei

Mâncatul mai devreme decât mai târziu este considerat benefic pentru sănătate și longevitate din cauza modului în care funcționează ritmul nostru circadian, spune Greger. Exact același număr de calorii consumate seara provoacă un pic mai mic de zahăr din sânge dimineața și absorbim mai puține trigliceride, grăsimea în care organismul transformă caloriile neutilizate, a spus el.

„Dacă ai de gând să mănânci chestii nesănătoase, cel mai bine este să o faci dimineața sau în prima parte a zilei ca să-i dai timp organismului să le digere şi să le elimine”, explică medicul.

Principii ale dietei longevității, susținute de știință

  • Mâncatul pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă nu trebuie să fie complex și costisitor.
  • Unele dintre cele mai hrănitoare alimente, cum ar fi fasolea, sunt ieftine, accesibile și ușor de gătit.
  • Vă puteți îmbunătăți în mod convenabil sănătatea bând smoothie-uri, ceai și chiar apă plată.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel