Sari la conținut

Două ierburi care suprimă cancerul. Pot reduce dimensiunea tumorilor maligne cu până la 85%

plantele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
remedii pentru boli

Două ierburi folosite pe scară largă în bucătăria festivă pot avea, de asemenea, beneficii ca agenți de prevenire împotriva cancerului.

S-a raportat că alimentația, dar mai ales consumul de fructe și legume, are un rol major în prevenirea cancerului. Ierburile medicinale se numără printre cele mai puternice alimente pe bază de plante, deoarece oferă o bogăție de compuși necesari pentru a lupta împotriva bolilor.

Rozmarinul și cimbrul, în special, pot fi unele dintre cele mai bune plante pentru prevenirea cancerului, datorită proprietăților lor de suprimare a tumorilor.

În 2019, un corp de cercetări publicat în International Journal of Molecular Science a evaluat efectele antitumorale ale cimbrului.

A redus volumul tumorilor cu 85%

Acesta a constatat că, la șoareci, cimbrul administrat în două concentrații diferite a redus volumul tumorilor cu 85% și, respectiv, 84% în comparație cu martorii.

La șobolani, cercetătorii au observat reduceri ale frecvenței tumorilor cu aproximativ 53% față de martori.

Multe dintre aceste efecte au fost puse pe seama terpenoizilor din cimbru, un grup de substanțe fitochimice care pot funcționa ca antioxidanți și pot proteja celulele de cancer.

Autorii au remarcat: „S-a demonstrat în mod constant că produsele vegetale din alimentație afectează dezvoltarea și progresia bolii canceroase.

„Este binecunoscut faptul că substanțele fitochimice cu activitate antioxidantă, antiinflamatoare și imuno-modulatoare pot reduce creșterea și răspândirea cancerului.”

Puterea rozmarinului împotriva compușilor cancerigeni

Cercetătorul J. Scott Smith conducea un proiect la universitatea din Kansas când a aflat despre puterea rozmarinului împotriva compușilor cancerigeni cunoscuți sub numele de amine heterociclice (HCA).

Cercetările sale au sugerat că adăugarea de extracte de rozmarin în chiftelele de vită a redus nivelul compușilor cancerigeni, cum ar fi HCA-urile, cu 30 până la 100 la sută.

Rezultatele au fost în concordanță cu cercetările anterioare care au arătat că marinarea fripturilor cu anumite ierburi și condimente a redus, de asemenea, HCA.

El a spus: „Puneți un pic la suprafață. Extractul de rozmarin ar trebui să aibă multă aromă pentru ei.

„Cei mai mulți oameni nu vor un burger cu aromă de rozmarin. Deci, dacă primești extractul, nu știi cu adevărat că este acolo.”

Potrivit Universității de Stat din Ohio, rozmarinul este bogat în carnosol, o fitochimie care poate încetini creșterea celulelor canceroase, poate întări funcțiile imunitare, poate limita producția de hormoni legați de cancer și poate funcționa ca antioxidant.

Studii: Rozmarinul inhibă creșterea tumorilor

Mai multe studii au arătat că rozmarinul inhibă creșterea tumorilor prin împiedicarea replicării celulelor canceroase.

În 2011, o meta-analiză publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition a examinat efectele protectoare ale rozmarinului asupra cancerului colorectal și a altor tipuri de cancer.

Cercetătorii au observat că există o literatură vastă de studii pe animale și pe celule care demonstrează potențialul anticancerigen al extractului de rozmarin și al constituenților săi.

În afară de carnosol, alți compuși, cum ar fi acizii carnosici, acizii rustici și acidul rosmarinic, toți s-au dovedit a fi utili în lupta împotriva cancerului.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: