Sari la conținut

Două medicamente foarte folosite în România au fost retrase de pe piață. La ce pericol au fost expuși bolnavii

Pacienții care au primit tratament cu Doreta 75 mg cu eliberare prelungită sau cu PANADOL Artro 665 mg sunt atenționați că medicamentul nu se va mai găsi pe piață, ele au fost retrase din cauza complexității și dificultății de gestionare a supradozajului.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a propus retragerea de pe piață a două medicamente folosite de mulți români. Este vorba despre DORETA EP 75 mg /650 mg comprimate cu eliberare prelungită (clorhidrat de tramadol/paracetamol) și PANADOL ARTRO 665 mg cu eliberare prelungită.

Bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai dețin ”atâta timp cât sunt respectate indicațiile terapeutice aprobate și posologiei recomandate”, avertizează Casa de Asigurări de Sănătate.

Motivul penru care aceste două medicamente foarte populare, în special în rândul celor tratați de boli grave, precum cancerul sau în cauzul celor care fac recuperare postoperatorie, este riscul de supradozaj foarte ridicat și afectarea sănătății ficatului în cazul în care aceste medicamente sunt folosite pe perioade lungi, scrie evz.ro.

Supradozajul este definit drept cantitatea mai mare sau egală cu 10 g paracetamol pe kg/corp la adulți sau 150 mg paracetamol pe kg/corp la copii. Paracetamolul în doze ridicate afectează ficatul, specialiștii atenționând că ”este cel mai frecvent utilizat în scopul de autoagresiune cu intenție de suicid”.

Decizia de suspendare a autorizației de punere pe piață a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România. S-a constatat că, în cazul supradozei, ”concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentrațiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile, se pot înregistra momente de vârf duble”. Toate centrele medicale au fost informate că antidotul recomandat, în caz de supradozaj sau suspiciune, este N-acetilcisteină NAC.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel