marți, iunie 6, 2023

Cheagurile de sânge sunt, de obicei, un răspuns al organismului la leziuni, dar adesea formarea lor este nejustificată. În ambele situații, este puțin probabil ca cheagul să cauzeze probleme atâta timp cât rămâne nemișcat și permite sângelui să circule în jurul său.

Uneori, însă, cheagurile se dislocă și se deplasează spre plămâni, determinând oprirea completă a fluxului de oxigen (embolie pulmonară). Deși cheagurile de sânge se formează în general mai întâi la nivelul membrelor inferioare, se știe că acestea afectează și fața.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

Un cheag de sânge care se formează la nivelul feței se numește, din punct de vedere medical, tromboză sinusală cavernoasă, o afecțiune care pune în pericol viața și care este asociată cu mai multe simptome.

NHS explică: „Sinusurile cavernoase sunt spații goale situate sub creier, în spatele fiecărei orbite oculare.

„Un vas de sânge important numit vena jugulară transportă sângele prin sinusurile cavernoase departe de creier”.

Atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unui sinus, de obicei se datorează faptului că o infecție s-a dezvoltat undeva în față sau în craniu și trebuie să fie conținută.

Te-ar mai interesa: Studiu: Atacurile de cord GRAVE au mai mare probab...

Cu toate acestea, „cheagurile se pot dezvolta fără infecție”, avertizează NHS.


Două semne din jurul ochilor care pot semnala un cheag de sânge periculos

O cauză mai puțin frecventă pentru un cheag de sânge în sinusurile cavernoase este o leziune severă, care declanșează mecanismele de coagulare a sângelui.

Indiferent de cauză, un cheag de sânge poate provoca leziuni imediate la nivelul creierului, al ochilor și al nervilor care circulă între acestea.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Acesta este motivul pentru care, în 50 până la 90 la sută din cazuri, pacienții experimentează mai întâi modificări ale vederii, inclusiv sensibilitate la lumină sau alte tulburări vizuale.

Semnele tind să apară acut sau într-o manieră mai progresivă, care se întinde pe parcursul a mai multe zile sau mai multe.

În cazul trombozei sinusurilor cavernoase poate apărea și umflarea sau bombarea ochilor.

Te-ar mai interesa: De ce apare constipația și care sunt cele mai bune...

Aceasta se datorează scăderii drenajului din venele faciale, ceea ce duce la o colectare de lichid în jurul ochilor. În consecință, pleoapele pot începe să cadă.

Unul dintre cele mai timpurii și mai sigure simptome ale afecțiunii este o durere de cap severă care se agravează chiar și cu medicamente pentru durere.

Orice întârziere în tratarea acestor simptome poate provoca leziuni de durată la nivelul creierului și al altor organe.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie 2023. Gemeni, o zi calmă și măsur...

În primele rapoarte, Jurnalul Eurasiatic de Medicină a raportat că puțin peste 11 la sută dintre trombii sinusurilor cavernoase sunt asociați cu embolia pulmonară.

Cu toate acestea, cel mai adesea, embolia pulmonară este rezultatul unui cheag de sânge care s-a format la nivelul membrelor inferioare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private